ING stapt uit landmijnen
De ING Groep trekt zich op termijn terug uit de omstreden landmijnproducent STE. De bankverzekeraar zei vrijdag „de mogelijkheden te onderzoeken de bestaande posities af te bouwen en betrokkenheid bij STE in de toekomst te voorkomen".
ING kreeg in april op de aandeelhoudersvergadering een flinke lading kritiek van onder meer de SP over beleggingen in wapenfabrikanten. Met name STE was volgens de linkse partij een slechte investering, omdat de onderneming uit Singapore antipersoneelmijnen fabriceert. Die zijn in internationale verdragen verboden.
De toenmalige topman van ING, Ewald Kist, zegde op de vergadering toe de zaak te onderzoeken. Hij zei toen niet te weten of de groep geld in STE had gestoken. „De onderneming is zo groot, geef ons een kans om het uit te zoeken. Als het zo is, maken we er een eind aan op basis van onze regels die we bij kredietverlening en beleggingen volgen."
ING heeft drie maanden onderzoek gedaan naar de zaak. Daar is uit gebleken dat de bankverzekeraar zowel eigen kapitaal als geld van klanten in STE heeft gestoken. ING maakte niet bekend hoe groot de investeringen zijn. Ook wilde het moederconcern van onder meer Nationale Nederlanden en Postbank niet zeggen op welke manier geld in de fabriek is gestoken.
De SP reageerde terughoudend op de stappen van ING. De partij maande de bankverzekeraar tot spoed bij het afbouwen van de belangen en benadrukte bovendien dat STE „het topje van de ijsberg is" in de portefeuille van ING. Volgens de SP zou ING ook af moeten zien van zijn investeringen in EADS, Lockheed Martin en BAE Systems.
Een woordvoerder van ING wilde geen termijn noemen waarop ING volledig uit STE kan zijn teruggetrokken. „Het is van diverse factoren afhankelijk, onder meer van contracten met de onderneming en de duur daarvan", zo stelde ze. Een onderzoek naar andere omstreden investeringen loopt nog.