Crisis Argentinië drukt winst Ahold
De problemen in Argentinië hebben supermarktconcern Ahold flink geraakt. Door het effect van de devaluatie van de Argentijse peso moest Ahold 411 miljoen euro afschrijven. Daardoor kwam de nettowinst van het concern over 2001 uit op 1,1 miljard euro.
Ahold voorziet nadere problemen in Zuid-Amerika. „De situatie in Argentinië kan leiden tot verdere bijzondere lasten.”
Voor afschrijving van goodwill en andere posten kwam de winst van het kruideniersconcern uit op 1,5 miljard euro. Dat is een stijging met 36,2 procent ten opzichte van 2000. De netto-omzet van het bedrijf kwam uit op 66,6 miljard euro. Dat is een stijging van 29,2 procent. Zonder het effect van overnames en desinvesteringen groeide de omzet met 6,1 procent, aldus Ahold donderdagmorgen in een persbericht.
„Onze vijf grootse werkmaatschappijen hebben aanzienlijke groei van hun omzet en resultaat laten zien en verbeterden hun marktpositie”, zegt directievoorzitter C. van der Hoeven in een verklaring. „Als we onze wereldwijde activiteiten in ogenschouw nemen, zien we een uitstekend verder groeipotentieel in de Verenigde Staten en Europa.”
Ahold heeft de definitie van netto-omzet in de Verenigde Staten aangepast. De cijfers over voorgaande jaren zijn ook aangepast. Alle supermarktketens behaalden hogere omzetten. In totaal zijn kruideniersactiviteiten in de VS goed voor 23,2 miljard dollar. Bij foodservice klom de omzet met 103 procent tot 21,1 miljard dollar.
In Europa nam de omzet met 31,2 procent toe tot 21,8 miljard euro. Dat had vooral te maken met de overname van Superdiplo in Spanje en consolidatie van ICA in Scandinavië.
Over de Nederlandse operaties, zoals de gang van zaken bij Albert Heijn, Deli XL en dochter Schuitema, zegt Ahold niet meer dan dat er een significante autonome groei in omzet was.
In Zuid-Amerika bedroeg de omzet 4,9 miljard euro. Die was daarmee licht lager dan in 2000. Niet alleen in Argentinië voelde Ahold de economische tegenwind, ook in Brazilië was dat het geval. Dat de omzet daalde was vooral te wijten aan de devaluatie van de Braziliaanse real.
Over 2002 verwacht Ahold een verbetering van omzet en resultaat. Het bedrijf voegt er wel aan toe dat die verbetering geboekt wordt in lokale valuta. Exclusief valuta-invloeden en afschrijving van goodwill verwacht het concern een winst per aandeel van ongeveer 15 procent.