Binnenland

Aanpak riooloverstort tijdrovend en duur

Het duurt waarschijnlijk nog jaren voor de rioolstelsels in Nederland zodanig veranderd zijn dat ze niet meer overlopen bij plotselinge heftige regenval. Bovendien zijn de aanpassingen erg duur. Dat blijkt uit gegevens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

ANP
15 July 2004 16:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

Overstort van het riool is mogelijk de oorzaak van de kortstondige vervuiling van het zeewater langs de kust bij Scheveningen en Katwijk, blijkt uit onderzoek dat TNO in opdracht van de ANWB deed. Toerisme–organisatie ANWB sloeg woensdag op basis van dat onderzoek alarm over de vervuiling met bacteriën die in uitwerpselen voorkomen en eiste een zwemverbod. Volgens de provincie Zuid–Holland is dat onnodig, omdat de waarden maandag alweer binnen de normen vielen.

Als het zo hard regent als vorige week, toen in de regio Haaglanden in 24 uur tussen de 35 en 40 millimeter hemelwater viel, kan het riool dat niet aan. Het teveel aan water wordt dan door overstorten geloosd op het oppervlaktewater. Via via komt het dan in zee terecht. Het kan een paar dagen duren voordat deze vervuiling is opgelost.

Volgens een notitie van de VNG van eind april hebben gemeenten te weinig geld om hun rioolstelsels aan te passen, zodat rioolwater en regenwater gescheiden kunnen worden verwerkt. Het kabinet voorziet echter niet in de mogelijkheid om via het rioolrecht meer geld van de burger te vragen. Verder maken bezuinigingen het onmogelijk voor gemeenten om nieuwe investeringen te doen in het riool, aldus de VNG.

Sommige gemeenten hebben wel plannen om neerslag te scheiden van echt vuil water, maar het duurt vaak nog tientallen jaren voordat die zijn gerealiseerd. Nijmegen lanceerde bijvoorbeeld in 2001 een plan om vanaf 2050 80 procent van het hemelwater buiten het riool om af te voeren naar oppervlaktewater. Een ander voorbeeld is Den Bosch, waar het streven bestaat om in de wijk De Vliert vanaf 2008 regenwater uit het riool te laten.

Waterzuiveringsinstallaties hebben waarschijnlijk nauwelijks bijgedragen aan de vervuiling van vorige week. Het is zo dat de installatie de golf regenwater niet goed aankan, legde een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Delfland donderdag uit. Het proces wordt dan als het ware met een stap ingekort, waardoor het water minder zuiver dan anders wordt geloosd in zee. „Maar het is wel voor een groot deel gezuiverd." De uitstort gebeurt volgens de zegsman via een pijp, 2,5 kilometer uit de kust.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer