Urker werf gaat weer open
De voormalige scheepswerf van Metz in Urk gaat weer open. Balk Urk heeft de werf woensdagmiddag overgenomen. Het is de bedoeling dat de Urker scheepswerf luxe jachten, pleziervaartuigen en sleepboten gaat bouwen.
Daarnaast verwacht directeur D. Balk ook opdrachten vanuit de visserijsector voor de bouw van vissersschepen.
Sinds 1973 bepaalt de grote scheepswerf van Metz het beeld van Urk. Het bedrijf in de dorpskom groeide gestaag en bood op het hoogtepunt van zijn bestaan aan zeventig personen werk. Door de economische tegenwind en ingrijpende maatregelen in de visserij zag de directie zich enkele maanden geleden genoodzaakt het bedrijf te sluiten. Een tegenslag voor de werkgelegenheid in Urk.
Woensdagmiddag werd bekendgemaakt dat de beeldbepalende werf weer opengaat. Dat gebeurt na de bouwvakvakantie, op 9 augustus, aldus directeur Balk. „We beginnen in eerste instantie met tien man personeel.”
Balk gaf aan dat er al een grote opdracht voor de werf klaarligt. „We hebben in ieder geval voor twee jaar werk en ik verwacht dat nog meer opdrachten kunnen worden binnengehaald. Ik denk aan luxe jachten, maar ook aan kotters.” Bij de start van zijn bedrijf in Urk hoopt Balk aan een tiental personen werkgelegenheid te kunnen bieden. „Bij een forse groei van de opdrachten kan dit aantal snel toenemen. Ook de Urker toeleveringsbedrijven zullen bij nieuwe opdrachten worden betrokken.”
De Urker loco-burgemeester A. P. Hakvoort, die nauw bij de overdracht van de werf is betrokken, zegt blij te zijn dat de werf weer opengaat. „De werf biedt nu een trieste aanblik. Steeds is daar bedrijvigheid geweest. Helaas moest de poort gesloten worden. Nu komen er weer activiteiten en kunnen weer mensen op de werf aan de slag. En de Urker toeleveringsbedrijven kunnen een graantje meepikken.”
Scheepswerf Balk is sinds 1786 in Elburg gevestigd, waar hoofdzakelijk vissersvaartuigen werden gebouwd. In de vorige eeuw ging de scheepsbouwer over op de bouw van pleziervaartuigen en luxe jachten. Het bedrijf ontving bij zijn 200-jarig bestaan het predikaat hofleverancier.