Bulgarije houdt troepen in Irak ondanks onthoofding
Bulgarije houdt zijn 485 militairen in Irak, ondanks de onthoofding van een Bulgaarse man door extremistische moslims. „We vinden dat Bulgarije moet blijven bijdragen aan de wederopbouw, de stabilisering en aan de democratische ontwikkeling van Irak, in overeenstemming met zijn internationale verplichtingen als gevolg van de VN–resoluties", aldus de Bulgaarse regering.
De Bulgaar die dinsdag werd gedood, is een van de twee vorige week ontvoerde vrachtwagenchauffeurs. De groepering al–Tawhid wa al–Jihad van Abu Musab al–Zarqawi dreigt ook de tweede Bulgaar te doden als niet alle Iraakse gevangenen worden vrijgelaten. De Bulgaarse regering zei dat het niet in haar macht is het ultimatum van de ontvoerders te beïnvloeden. „Dat is aan de Iraakse autoriteiten. Zij kunnen beslissen om iemand vrij te laten of niet", aldus een regeringswoordvoerder.
Enkele uren na de executie van de Bulgaar ontplofte woensdagochtend in het centrum van Bagdad een autobom van ongeveer 450 kilo. Tien Irakezen zijn daarbij omgekomen en er vielen zeker veertig gewonden. Het was de eerste zware bomaanslag sinds de machtsoverdracht ruim twee weken geleden.
De bom ontplofte bij één van de poorten van de Groene Zone, de wijk waar onder meer de Amerikaanse en Britse ambassade, de Iraakse interimregering en banken zijn gehuisvest. Irakezen die in de zone werken of een baan zoeken, moeten in de rij staan om het gebied binnen te gaan. Op het moment van de explosie stond er een lange rij auto’s voor de poort te wachten. De meeste slachtoffers waren dan ook burgers.
De Iraakse premier Allawi bezocht de plaats des onheils.„Dit is pure agressie tegen het Iraakse volk", zo zei hij. De Amerikaanse president Bush zei dat hij denkt dat al–Zarqawi opdracht heeft gegeven tot de aanslag. Een woordvoerder van Bush liet eerder weten dat de aanslag geen invloed zal hebben op de inspanningen van de VS om samen met de Iraakse interimregering „democratie en welvaart op te bouwen".
De 51 Filipijnse militairen in Irak met een humanitaire missie, zullen in ieder geval geen actieve rol meer vervullen in het wederopbouwproces. Het aantal leden van de missie is inmiddels teruggebracht van 51 tot 43 en de komende dagen volgt de rest.
Het besluit tot terugrekking kwam nadat een Filipijnse vrachtwagenchauffeur dreigde te worden onthoofd door moslimmilitanten. De 46–jarige man is inmiddels veilig en loopt niet langer het gevaar van executie. Dat zei woensdag een functionaris van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder zei zich te baseren op uitspraken van de Filipijnse gezant in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Die onderhandelt namens president Arroyo met de gijzelnemers.
Een Saoedisch bedrijf in Irak is bereid zijn activiteiten in dat land op te geven om het leven te redden van een Egyptische vrachtwagenchauffeur die daar wordt gegijzeld. Dat liet de eigenaar van het transportbedrijf woensdag weten. De zender al–Jazeera toonde dinsdag videobeelden van strijders die dreigen de gijzelaar binnen 72 uur te doden als de Saoedische firma zich niet uit Irak terugtrekt.
De gouverneur van de Noord–Iraakse stad Mosul is woensdag gedood, zo hebben de autoriteiten meegedeeld. Osama Kashmula was per auto op weg naar Bagdad, toen het konvooi waarin hij reed werd bestookt met machinegeweren en granaten. Naast de gouverneur kwamen ook twee van zijn lijfwachten en vier aanvallers om.
In Ramadi, 100 kilometer ten westen van Bagdad, zijn woensdagavond vijf Iraakse opstandelingen om het leven gekomen en 21 gewond geraakt bij gevechten met het Amerikaanse leger. Dat meldden de lokale politie en ziekenhuisbronnen. In de Noord–Iraakse stad Kirkuk kwamen later op de avond vijf leden van een familie om. Iraakse opstandelingen vuurden mortiergranaten af op een politiebureau, maar die misten doel en raakten het huis ernaast, zo meldde de politie van Kirkuk.