Experts: echtgenoot moet tekenen voor beleggingslening
De ontevreden beleggers in aandelenlease hebben de afgelopen maand twee harde klappen moeten incasseren. Woensdag werd hen echter opnieuw moed ingesproken. Twee experts in het burgerlijk recht concluderen dat de beleggers de contracten voor aandelenlease ook door hun echtgenoten hadden moeten laten tekenen.
Deze conclusie betekent een oppepper voor een grote groep beleggers die momenteel wacht op een uitspraak van de rechter over deze kwestie. Ruim 16.000 beleggers willen via de kantonrechter hun contract voor aandelenlease laten vernietigen, omdat hun echtgenoten hier geen handtekening onder hebben gezet. De rechter zal naar verwachting 28 juli uitspraak doen in deze zaak.
H. Roelvink, voormalige vice–president van de Hoge Raad, en emeritus hoogleraar burgerlijk recht C. Brunner meldden hun bevindingen in het eindrapport van de commissie–Oosting. Een commissie onder leiding van M. Oosting heeft de afgelopen maanden een compromis gezocht in de hoogoplopende ruzie over aandelenlease.
„Het rapport is nu openbaar, dus ook voor de rechter", zei commissievoorzitter Oosting woensdag bij de presentatie van zijn rapport. De Stichting Eegalease, waarin de echtgenoten van beleggers zich hebben verenigd, noemde de conclusies van de twee experts een „enorme opsteker".
In de afgelopen weken hoorden de beleggers met geleend geld eerst het slechte nieuws dat de bemiddelingspoging van Oosting is gestrand. Kort daarop oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat een reclame voor de meest populaire leasebelegging niet misleidend was.