Politiek

Wilders botst hard met Pechtold en DENK

PVV-leider Geert Wilders is hard gebotst met D66-collega Alexander Pechtold omdat hij spottend verwees naar Pechtolds privéleven. Pechtold noemde het „sneu” dat Wilders privézaken betrekt bij de politiek, wat Wilders weer hypocriet noemde.

ANP
19 September 2018 11:05Gewijzigd op 16 November 2020 14:09

Wilders maakte in het debat over de plannen die het kabinet met Prinsjesdag uit de doeken heeft gedaan een schampere opmerking over Pechtolds affaire met een Meppels gemeenteraadslid. Pechtold vond dat „tekenend voor de wijze waarop u anderen probeert weg te zetten”.

Tot voor kort was het aan het Binnenhof een ongeschreven regel privézaken niet in stelling te brengen tegen een politicus. Maar daar heeft Pechtold zich ook niet aan gehouden, klaagde Wilders. Hij verwees naar een reeks schandalen rond PVV’ers rond 2010. D66 zou dat toen politiek hebben uitgebuit en vroeg zelfs een debat aan.

„Ik laat me niet de les lezen” door „een grote hypocriet”, beet Wilders Pechtold toe. Over 2010 „hoor ik u nu niet meer, hè meneertje Pechtold?” Dat ging Kamervoorzitter Khadija Arib uiteindelijk te ver.

Ook een andere aanvaring, tussen Wilders en DENK-leider Tunahan Kuzu, vond ze al van een bedenkelijk niveau. Meteen aan het begin van het debat haalde de PVV-voorman hard uit naar DENK. Die partij moet zelf maar „oprotten” als zij vindt dat mensen die zich storen aan de multiculturele samenleving niet in Nederland thuishoren, zoals DENK-leider Kuzu onlangs zei. Wilders reageerde eerder ook al in soortgelijke bewoordingen, maar in de Tweede Kamer klinken zulke woorden zelden.

DENK-leider Tunahan Kuzu wees erop dat hij „Nederlands staatsburger en Nederlands parlementariër” is, en dus dezelfde rechten heeft als Wilders zelf. De PVV-leider werpt met zijn sneer zijn „masker af”, vindt Kuzu. Wilders zou het niet op de islam, maar op mensen met een migratie-achtergrond hebben voorzien.

Wilders nam DENK op de korrel omdat Kuzu aan het begin van de zomer stelde dat mensen die de multiculturele samenleving niet bevalt, maar moeten „oprotten”. „Dit is niet uw land”, zei de PVV-voorman. „Uw land is Turkije.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer