Belder (SGP) laakt „frontale aanval” op Hongarije
Anders dan de meerderheid in het Europees Parlement stemden Bas Belder (SGP) en Peter van Dalen (CU) woensdag niet voor het starten van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. Wat drijft deze christenpolitici?
Een vervelend gevoel houdt Europarlementariër Belder over aan de „emotionele” afstraffing van Hongarije woensdag. Een meerderheid in het Parlement stemde in met een strafprocedure tegen het land. Die kan er in het uiterste geval toe leiden dat Hongarije zijn stemrecht binnen de EU verliest.
„Ik heb me verbaasd over de ontlading onder de voorstanders van deze strafactie tegen Hongarije”, aldus tegenstemmer Belder donderdagmorgen desgevraagd. „Met name linkse parlementariërs stonden te applaudisseren. Ze waren niet meer bij zinnen. Maar die rode en groene politici moeten verder kijken dan hun neus lang is.”
Maar Hongarije lapt toch al jarenlang de spelregels van de westerse democratie aan zijn laars? Zo worden de persvrijheid en de onafhankelijke rechtspraak toch aangetast? Belder erkent dat je „kritiek mag uitoefenen” op de regering van het land onder leiding van premier Viktor Orban. Maar de door het Europees Parlement gestarte „frontale aanval” op Hongarije keurt de Europarlementariër af.
„Op deze manier drijf je Europa uiteen. Normaal gesproken hebben Europese politici het altijd over het belang van dialoog, tegen de klippen op. Het besluit van het Europees Parlement woensdag heeft echter sterk de geur van een selectieve strafactie tegen Hongarije, onder meer vanwege het strenge migratiebeleid van dat land. Beter zou zijn geweest om Hongarije met stille diplomatie op andere gedachten te brengen.” Belder vreest dat grootmachten als China en Rusland in hun vuistje lachen vanwege de „toenemende interne verdeeldheid” binnen de Europese Unie.
Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) onthield zich woensdag van stemming. In een stemverklaring laat hij weten „nog een mijl verder” te willen gaan met de Hongaarse regering. Pas komend voorjaar zou de strafprocedure tegen Hongarije eventueel in gang moeten worden gezet. De EU heeft nu nog mogelijkheden om Hongarije via dialoog op andere gedachten te brengen, aldus Van Dalen donderdag desgevraagd. „Het is nog te vroeg om de mattenklopper uit de kast te trekken. Verschillende wetten en maatregelen heeft de Hongaarse regering na Europese kritiek al aangepast. Zo is de sluiting van de Central European University teruggedraaid.”
Wel noemt hij de situatie in Hongarije „ronduit zorgelijk. Zo werkt de regering-Orban niet mee aan de opvang van vluchtelingen. Ook wordt de onderwijsvrijheid ingeperkt. Verder dient Hongarije meer te doen om de ontwikkeling en scholing van Roma te bevorderen.”