Kerk & religie

„Kerstzegels moeten christelijk thema hebben”

De generale synode van de Church of England heeft de Britse posterijen, de Royal Mail, deze week verzocht de kerstpostzegels voortaan alleen nog te tooien met christelijke thema’s. Het moet afgelopen zijn met de sneeuwpoppen, kerstpakketten en sneeuwvlokken, aldus de synode.

Kerkredactie
14 July 2004 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:25

Verschillende synodeleden gaven aan dat de kerstpostzegels, juist nu de maatschappij almaar verder seculariseert, het kaartenversturende publiek moeten blijven herinneren aan het karakter van het feest dat zij vieren. De Anglicaanse Kerk zelf probeert dit elk jaar duidelijk te maken met behulp van posters.

Tegelijk toonden meerdere sprekers zich echter ’open-minded’, aldus het Britse dagblad The Guardian. Wat hen betreft zou het prima zijn als ook andere religies hun eigen feestdagen herdacht zien door middel van een postzegel.

„Ruim 71 procent van de bevolking noemt zichzelf christelijk”, aldus dr. Christian Baxter, voorzitter van het synodale Huis van Leken. „Het is om die reden dat we de Royal Mail vragen kerstpostzegels uit te geven met christelijke thema’s.”

Een woordvoerder van de posterijen verklaarde „de belangstelling getoond voor onze postzegels” te verwelkomen. „We gaven onze eerste kerstpostzegel uit in 1966 en hebben sindsdien elk jaar een ander thema gehad. Maar hoewel het Kerstfeest een christelijk feest is, leven we in een multireligieuze samenleving en is er geen vastgesteld patroon als het gaat om de keuze van godsdienstige of seculiere thema’s en de keuze van onderwerpen.” Waarschijnlijk komt er pas in 2005 weer een christelijke kerstzegel uit, aldus de woordvoerder.

Gevraagd of de Royal Mail ook postzegels zal gaan vervaardigen om een hindoefeest of het einde van de ramadan voor moslims te onderstrepen, zei de woordvoerder: „Jaarlijks ontvangen we duizenden verzoeken om een speciale postzegel, en we kunnen er maar een beperkt aantal produceren. We zullen naar zo veel mogelijk mensen luisteren en proberen te doen wat een meerderheid van hen wil dat we doen.”

De synode, die vanaf vorige week vrijdag bijeen was in York, werd dinsdag afgesloten. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren, behalve de postzegelkwestie, onder meer de Europese grondwet, de dialoog tussen de christelijke kerken en een programma voor de bestrijding van huiselijk geweld. Verder stond een rapport over ”Rechtvaardige handel: een christelijk antwoord op wereldwijde armoede” op de agenda. De publicatie daarvan kwam vlak voor de komende G-8-top, die nog deze maand in het Verenigd Koninkrijk plaatsheeft.

Een voorstel om kerkelijke rechtbanken en tribunalen weer een rol te laten spelen in het handhaven van de leer en liturgische gebruiken van de kerk (teneinde onder meer „ketterijen” van onorthodoxe geestelijken te kunnen onderzoeken), haalde het net niet. Dit ondanks aandringen van de aartsbisschop van Canterbury, dr. Rowan Williams, en behoudende evangelicalen. „Bepaalde zaken zijn echt onverenigbaar met de christelijke leer”, hield dr. Williams de vergadering voor, aldus The Guardian. „Het is nu twintig jaar geleden dat de World Alliance of Reformed Churches uitsprak dat de theologische rechtvaardiging van de apartheid een ketterij was. Het zou een zeer ongeloofwaardige en inadequate christelijke kerk zijn die geen mogelijkheden heeft om uitspraken als deze te doen.”

De bisschop van Rochester, Michael Nazir-Ali, verklaarde: „Steeds wanneer leertucht afwezig was, heeft dat de kerk in diskrediet gebracht. De kerk mag geen leerstellige vrijplaats worden.” Tegenstanders, met name liberalen, brachten daartegen in dat onderzoeken naar bepaalde visies bijna onmogelijk uit te voeren zijn, duur zijn en een smaad op de kerk werpen. Uiteindelijk stemden het Huis van Bisschoppen en het Huis van Leken voor; het Huis van Geestelijken -met 99 stemmen voor en 103 tegen- tegen. „En als een motie het in een van de huizen niet haalt, wordt zij verworpen.”

Een voorstel om alle geestelijken in de Kerk van Engeland eenzelfde bezoldiging te geven, haalde het evenmin. Volgens het ingrijpende hervormingsplan zouden bisschoppen voortaan hetzelfde salaris moeten krijgen als een gemeentevoorganger. Ter synode werd „veel gesproken over de bijbelse gelijkenis van de werkers in de wijngaard”, aldus The Guardian, „maar er werd ook gezegd dat de buitenwereld de kerk zou gaan beschouwen als hopeloos idealistisch, romantisch en naïef.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer