Buitenland

Ethiopië en Eritrea heropenen grensovergangen

De leiders van Ethiopië en Eritrea hebben samen grensovergangen heropend die zo’n twintig jaar waren gesloten. Duizenden mensen uit beide landen woonden een ceremonie bij in Zalambessa, een Ethiopische grensplaats die werd verwoest toen in 1998 vijandigheden uitbraken.

ANP/RTR
11 September 2018 09:15Gewijzigd op 16 November 2020 14:05

Burgers en soldaten zwaaiden met vlaggen van de landen tijdens de feestelijke opening van de grensovergang. Die plechtigheid was live te zien op de Ethiopische televisie. „Dit is de gelukkigste dag van mijn leven”, glunderde een inwoner van de Eritrese plaats Senafe. „Ik had nooit gedacht dat dit tijdens mijn leven zou plaatsvinden.”

De Ethiopische premier Abiy Ahmed en de Eritrese president Isaias Afewerki openden ook een grenspost in het gebied Bure, waar zwaar is gevochten tussen 1998 en 2000. Toen vielen tienduizenden doden tijdens een conflict tussen de landen. Die delen een grens van meer dan 1000 kilometer.

De leiders maakten afgelopen juli bekend de onderlinge betrekkingen te herstellen. De toenadering tussen de landen is sinds die top snel verlopen. Ethiopië heropende eerder deze maand de ambassade in de Eritrese hoofdstad Asmara. Eerder had ook Eritrea de eigen ambassade in Ethiopië weer in gebruik genomen.

Eritrea maakte vroeger deel uit van Ethiopië, maar scheidde zich in 1991 af na een felle strijd. Later stemde de bevolking voor blijvende onafhankelijkheid. In 1998 laaide de strijd met Ethiopië op. Die oorlog duurde tot het jaar 2000. Ook na het conflict bleef de relatie tussen de buurlanden zeer gespannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer