Kerk & religie

Laatste Bijbelboek staat centraal bij verdiepingsconferentie Woerden

„Lezen in de Openbaring aan Johannes is vergelijkbaar met de ervaring die Mozes had op Nebo. We zien het land van de toekomst in de verte liggen.”

Van onze correspondent
10 September 2018 10:12Gewijzigd op 16 November 2020 14:05
De Verdiepingsconferentie voor twintigers en dertigers, zaterdag in Woerden, stond in het teken van bezinning op het boek Openbaring.  beeld Martin Droog
De Verdiepingsconferentie voor twintigers en dertigers, zaterdag in Woerden, stond in het teken van bezinning op het boek Openbaring.  beeld Martin Droog

Emeritus predikant dr. H. R. van de Kamp van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt deelde zaterdag zijn fascinatie voor het laatste Bijbelboek op de verdiepingsconferentie over de eindtijd.

De verdiepingsconferentie is een tweejaarlijkse conferentie voor twintigers en dertigers. De samenkomsten zijn ontstaan op initiatief van de Hervormde Mannen- en Vrouwenbond. Zaterdag waren er ruim veertig bezoekers op de bijeenkomst, die gehouden werd in Het Baken in Woerden.

Prof. dr. J. Hoek, emeritus hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit, verzorgde de hoofdlezing. Bezoekers konden in een workshop met hem in gesprek gaan. In de andere workshops kwamen ds. B. Haverkamp, Sjors van der Kraan en dr. Van de Kamp aan het woord.

„De naam Openbaring, Apocalyps, duidt op het wegschuiven van een gordijn. Het is geen gesloten, maar een open boek. We mogen ons gelukkig prijzen met dit meesterwerk in de Bijbel”, zo opent dr. Van de Kamp zijn workshop. De eerste tekst van het boek laat vijf schakels zien in de communicatie: de Heere Jezus Christus geeft aan de engel door wat God de Vader Hem geopenbaard heeft. De engel geeft die boodschap door aan Johannes, die het weer mag vertellen aan Gods dienstknechten. „”Dienstknechten” is een erenaam voor alle gelovigen”, duidt dr. Van de Kamp.

Dat het boek Openbaring de vorm heeft van een brief is niet zonder betekenis, aldus dr. Van de Kamp. „Een brief nodigt uit om erop te reageren. God wil Zijn boodschap overbrengen, dat we die in ons hart bewaren en eruit leven.”

Toenemende spanning

Dr. Van de Kamp, die zijn dissertatie schreef over het laatste Bijbelboek, roept de bezoekers van de workshop ertoe op het boek te lezen alsof ze het voor het eerst in handen hebben. „Denk aan die gelovigen in de gemeenten in Klein-Azië. Die kregen Openbaring niet als boek in handen, maar het werd aan hen voorgelezen: Ga gauw zitten, er is een brief van Johannes gekomen. Ze wisten niet dat de boekrol zou eindigen met het nieuwe Jeruzalem. Bij elk volgend zegel werd de spanning groter. Hoe zal dit verhaal aflopen?”

In het boek Openbaring resoneren veel boeken uit het Oude Testament, vertelt dr. Van de Kamp. „Openbaring 11, het hoofdstuk over de twee getuigen die in de stad prediken, herinnert aan Jona. Het eten van de boekrol komt ook voor in het Bijbelboek Ezechiël. En de getalssymboliek in Openbaring correspondeert met die in het boek Daniël.”

Dr. Van de Kamp ziet een stijgende lijn in de uitvoering van de oordelen over de aarde. „Eerst komen de zegelen, die voor een deel nog sparend zijn. De bazuinen zijn alarmerend, zoals een sirene je wakker moet schudden. De schalen zijn wrekend. De straf komt. Babylon verdwijnt. Maar Jeruzalem verschijnt.”

De betekenis van Openbaring is groot, vindt de predikant. „Overal waar het kruis van Jezus wordt opgericht, wordt gebouwd aan het nieuwe Jeruzalem. De beelden van Openbaring stellen ons ook vragen. Herken jij het beest? Doe jij mee met die twee getuigen?”

Benedictus

Sjors van der Kraan gaat in zijn workshop dieper in op het leven volgens de regel van Benedictus. Deze monnik, die in 480 werd geboren, schreef een richtlijn voor het kloosterleven. Voor Van der Kraan betekende het volgen van de regel een omslag in zijn geloofsleven. „Voorheen las ik de Bijbel analytisch en mechanisch. Benedictus leerde me daarentegen aandachtig te luisteren, van harte in te stemmen en antwoord te geven.”

Tijdens zijn werk bij de Bond tegen het Vloeken neemt Van der Kraan kleine pauzes om een klein gedeelte uit de Psalmen of het Spreukenboek te lezen. „Ik heb een wekker ingesteld op mijn telefoon. Als die gaat laat ik alles uit mijn handen vallen. Benedictus heeft me de kunst van het stoppen geleerd. En hij heeft me teruggebracht bij de Bijbel, om daarnaar te luisteren met het oor van mijn hart.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer