Bulgaarse gijzelaar gedood door militanten in Irak
Een van de twee gegijzelde Bulgaren in Irak is dinsdag gedood door zijn kidnappers. De militanten dreigen de tweede Bulgaar woensdag om te brengen als niet voldaan wordt aan hun eis dat alle Iraakse gevangenen worden vrijgelaten.
Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera dinsdagavond. Bulgarije heeft de dood van de man bevestigd.
Al-Jazeera heeft een videoband ontvangen waarop de executie te zien is. Het netwerk heeft de meeste beelden niet uitgezonden. Alleen het begin van de video, met de geblinddoekte Bulgaar in een oranje overall en drie gemaskerde gijzelaars op de achtergrond, was te zien.
De twee Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs werden vorige week ontvoerd door de groepering die onder leiding staat van de Jordaanse terroristenleider Abu Mussab al-Zarqawi. De groepering claimde eerder al de onthoofding van een Amerikaanse en een Zuid-Koreaanse gijzelaar.
Een gegijzelde Egyptenaar dreigt vrijdag te worden vermoord als het Saoedische bedrijf waarvoor hij werkt zich niet voor die tijd uit Irak terugtrekt. Dat lieten zijn gijzelnemers via al-Jazeera weten.
Het lot van een Filipijnse gijzelaar is onzeker. Manilla heeft zijn kidnappers aangeboden om de 51 Filipijnse militairen in Irak spoedig terug te trekken. Maar de gijzelnemers hebben nog niet gereageerd en het Filipijnse leger heeft nog geen order gekregen om de aftocht te blazen.
De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken bevestigde dinsdag dat Manilla zijn troepen „zo snel mogelijk” uit Irak wil terugtrekken, zoals haar plaatsvervanger de avond ervoor op de Arabische nieuwszender al-Jazeera had gezegd.
De verklaring was bestemd voor de groep Islamitisch Leger in Irak, die sinds een week de Filipijnse truckchauffeur in gijzeling houdt. De groep dreigt de 46-jarige Angelo de la Cruz te onthoofden en eist in ruil voor zijn leven een terugtrekking van de Filipijnse militairen voor 20 juli. Dat is een maand eerder dan gepland.
De Amerikaanse regering heeft de Filipijnen dinsdag opgeroepen zijn troepen niet uit Irak weg te halen. „Hoewel dit een besluit is van de Filipijnse regering, geloven we dat zo’n beslissing een fout signaal zou afgeven aan terroristen in de hele wereld”, zei een hoge functionaris van de regering-Bush.
De Iraakse politie heeft dinsdag in Bagdad een grote schoonmaakactie gehouden. Zij pakte 527 mensen op die van criminele activiteit worden verdacht, waaronder handel in drugs en wapens. Dat heeft een bron binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad bekendgemaakt.
De actie in de wijk Rusafa op de oostelijke oever van de rivier de Tigris begon in de nacht van maandag op dinsdag. Later op de dag kwamen andere wijken aan de beurt. „De georganiseerde misdaad woekert in vele gebieden en wij moeten er een einde aan maken”, aldus de zegsman.
Sinds de val van dictator Saddam Hussein in april vorig jaar teistert de criminaliteit Bagdad en andere delen van Irak. De vroegere Irakese leider liet in oktober 2002 alle niet-politieke gevangenen vrij als onderdeel van een amnestieregeling. Velen in Irak wijten de sterke toeneming van de criminaliteit aan dat besluit.
Koerdische en Amerikaanse strijdkrachten hebben in drie Iraakse steden vijftien leden van een militante groepering gearresteerd. Dat zei een hoge Koerdische functionaris dinsdag. De groep Ansar al-Islam wordt verdacht van het onderhouden van banden met al-Qaeda.
Onder de verdachten is vermoedelijk ook een topleider van Ansar al-Islam, een groep die volgens de Amerikanen ook achter een reeks van aanslagen in Irak zit. De arrestaties hadden plaats in Kirkuk, Samarra en Baquba. Een Amerikaanse woordvoerder zei niets van de arrestaties te weten.