Loon europarlementariërs opnieuw ter discussie
Beide kandidaat–voorzitters van het Europees Parlement willen na hun benoeming de riante vergoedingen van de parlementsleden ter discussie stellen. Dat hebben zowel de Spanjaard Borrell als de Pool Geremek dinsdag gezegd bij een debat in Brussel.
De riante en fraudegevoelige vergoedingen moeten dan plaatsmaken voor declaraties van echte kosten. Tegelijk stijgt het basisloon. EU–landen verwierpen het voorstel eerder dit jaar: vooral Duitsland vond het hogere basisloon te duur.
De Pool Geremek zinspeelde bovendien op een vertrek van het parlement uit Straatsburg. De europarlementariërs pendelen nu tussen het Franse Straatsburg en het Belgische Brussel. Ook wil hij Engels als werktaal in het parlement, waardoor minder tolken en vertalers nodig zijn. „Het is zaak van het parlement om goed met het geld om te gaan”, zei de Pool.
Zijn tegenstrever Borrell sprak juist over grote symbolische waarde van beide vergaderplekken. Hij wil ook meerdere talen behouden in het parlement. Op die manier blijven meer mensen betrokken.
Het Europees Parlement kiest volgende week dinsdag haar nieuwe voorzitter. De Spaanse socialist Borrell is de gedoodverfde kandidaat: hij heeft de steun van de christen–democraten, waardoor hij een meerderheid kan verwachten. Afspraak is wel dat hij over 2,5 jaar zijn stoel afstaat aan een christen–democraat.
Liberalen en Groenen kritiseren echter de deal met de christen–democraten. Ze vinden dat kiezersbedrog, zeiden meerdere europarlementariërs dinsdag. „Borrell zegt dat we op hem moeten stemmen, omdat hij zo tegen de oorlog in Irak is. Maar straks staat hij zijn stoel af aan een christen–democraat: en die waren juist voor de oorlog!”
Beide kandidaten hebben een lange carrière in de landelijke politiek. De 57–jarige Josep Borrell was achttien jaar parlementslid en tien jaar minister in Spanje. Bronislaw Geremek (72) was mede–oprichter van de vrijheidsbeweging Solidariteit in Polen. Daarna was hij parlementariër en minister van Buitenlandse Zaken.