Susanne Wittpennigs nieuwste boek ”1989” gaat over tijdreizen
Het is een opvallend project, de jongste serie van Susanne Wittpennig, de auteur die bekend werd met ”Maaike en Domenico”. In het eerste deel van Time Travel Girl, ”1989”, is Lisa de hoofdpersoon. Lisa wijkt nogal af van de mainstream –geen make-up, weinig vriendinnen en ze wil informatica studeren– maar is een stabiel type. Ze is sinds haar kindertijd verliefd op Momo, ofwel Morgan Kendall. Die is echter veranderd in een ongeïnteresseerde slungel, die zich graag laat omringen door een stel blondines. Vanwege zijn luiheid is hij voortdurend het mikpunt van de pesterijen van natuurkundeleraar Ash.
Lisa trekt veel op met Zac, zoon van een professor, die een tijdmachine heeft weten te maken. Inderdaad lukt het om Lisa de nabije toekomst in te sturen, al loopt het anders dan je zou verwachten. Dat gebeurt veel vaker in het boek en dat houdt de verrassing erin. Er is een geheimzinnige invalleerkracht, die verdacht veel op Lisa lijkt en achter Morgans masker blijkt heel wat schuil te zitten.
Wie niet zo exact is aangelegd, moet zich wel door passages over wormgaten en tijdlijnen heenwerken, maar wie eenmaal in het verhaal zit, komt er moeilijk van los. Wittpennig schrijft vlot, duikt niet erg de diepte in, maar weet toch regelmatig ontroerende passages neer te zetten, vooral wanneer het gaat om Lisa’s liefde voor Momo. Uiteindelijk draait het om hem: zou Lisa dankzij de tijdmachine Morgans leven zo kunnen sturen dat hij een goede toekomst tegemoet gaat? Wie dat wil weten, moet wachten op het volgende deel.
Boekgegevens
1989 (Serie Time Travel Girl), Susanne Wittpennig; uitg. Callenbach, Utrecht, 2018; ISBN 978 90 297 2718 1; 416 blz.; € 19,99.