Strafhof gaat ook over Myanmar
Het Internationaal Strafhof (ICC) gaat ook over de kwestie van de Rohingya uit Myanmar. Dit hebben magistraten van het internationale hof bepaald. Hiermee is onderzoek mogelijk naar de veronderstelde vervolging en deportatie naar Bangladesh van de islamitische Rohingya.
Het besluit van de rechters wijkt eigenlijk af van de grondbeginselen van het ICC. Die stellen dat er alleen misdaden kunnen worden vervolgd in landen die zijn aangesloten bij het ICC. Myanmar is dat niet. Maar buurland Bangladesh is dat wel, stellen de rechters, en een deel van de gemelde misdaden tegen de Rohingya is op het grondgebied van Bangladesh.
Het ICC werd met een verdrag in 1998 opgericht. In 2002 ging het feitelijk aan het werk in Den Haag. Het is geen VN-hof en gaat vrijwel uitsluitend over misdaden in landen die meedoen. De VS, Rusland en China doen niet mee. Het is wel het eerste juridische orgaan met een permanente internationale jurisdictie ten aanzien van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
Het hof ligt zwaar onder vuur om dat het zich vrijwel uitsluitend op zaken in Afrika heeft geworpen. En bovendien omdat het ondanks kolossale uitgaven, slechts een handjevol beklaagden heeft gevonnist.