Ds. Hogendoorn: Invulling heilige eredienst is zaak van bezinning
„De heiligheid van God doordringt alle andere deugden.” Dat stelde ds. C. H. Hogendoorn dinsdagavond tijdens een ambtsdragersvergadering in Delft. „In het Oude Testament wordt geen andere eigenschap zo vaak aan God toegeschreven als Zijn heiligheid.”
De predikant uit Katwijk aan Zee, hoofdbestuurslid van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland, sprak dinsdagavond op een regionale ambtsdragersvergadering in Delft. Volgende week dinsdag worden in andere regio’s vergelijkbare bijeenkomsten gehouden.
In de huidige cultuur is God heel menselijk geworden, constateert ds. Hogendoorn. „De twintigste-eeuwse theoloog Miskotte schreef dat Gods heiligheid de meest gewichtige letter van het geestelijk alfabet is. Het is nodig om dat geestelijke alfabet opnieuw te leren. Niet het minst omdat we, om met prof. dr. F. G. Immink te spreken, in de prediking te maken hebben met een religieuze laaggeletterdheid.”
De Katwijkse predikant wees op het oudtestamentisch spreken over Gods heilige liefde, heilige toorn, heilige trouw en heilige majesteit. „Zijn heiligheid straalt ook af op personen of zaken.”
Er is geen heiligheid buiten God om, zei hij. „Alleen de Heere is heilig. Alle heiligheid buiten Hem om is door Hem verleende heiligheid.”
De heilige God legt volgens de predikant beslag op het hele bestaan. „De consequentie daarvan is dat heiligheid en heiliging steeds ook afzondering veronderstellen. Israël moest alleen wonen. Niet ondanks, maar dankzij Zijn heiligheid kan God met zondige mensen verkeren.”
Proces
In het Nieuwe Testament ziet ds. Hogendoorn Gods heiligheid in de gemeenten. „De Heilige Geest woont in de gemeente en in de gelovige. Aan de ene kant is een gelovige iemand die heilig is vanwege zijn positie in Christus. Aan de andere kant is heiliging een proces. Maar het is niet ons project. Vanuit de positie waarin gemeenteleden door het geloof mogen staan, zijn ze geheiligden in Christus.”
Wanneer het over de gemeente gaat, denkt ds. Hogendoorn aan de heilige eredienst. „De invulling daarvan zal een zaak van ernst en bezinning moeten blijven. Laten predikanten het gewicht van de heilige dienst beseffen.”
De predikant stelde ook dat er bezinning nodig is op wat er gezongen en gebeden wordt. „Als het gaat om Gods heiligheid en de gemeente dient er sprake te zijn van aandacht en betrokkenheid op de heilige sacramenten. Het besef van heiligheid voor het avondmaal is immers minder geworden. Niet voor niets stelt het bevestigingsformulier voor ambtsdragers dat zij de taak hebben te verhoeden dat de sacramenten ontheiligd worden.”
Ten slotte wees ds. Hogendoorn op de waarde van het heilig huwelijk. „Dat is een behoorlijk omstreden thema. Niet alleen in onze maatschappij, maar haast nog meer in onze kerk. De discussie binnen de kerk is een voortdurende verzoeking. Zij moet zich echter niet modelleren naar het schema van de wereld, onder warm aandoende termen als inclusiviteit, terwijl we de exclusiviteit van de Schrift dreigen in te wisselen.”