Damrak lager door handelszorgen
De aandelenbeurs in Amsterdam deed woensdag een stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood in navolging van de koersverliezen in Azië en op Wall Street. Beleggers bleven voorzichtig voorafgaand aan de hervatting van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en Canada.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 549,87 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 785,41 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.
Grootste daler bij de hoofdfondsen was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van 2 procent. Verlichtingsbedrijf Signify ging aan kop met een plus van 0,8 procent.
ING zakte 0,6 procent. De megaschikking die de bank heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen invloed op de kredietwaardigheid van het financiële concern. Dat liet kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) weten. Ook kreeg ING bevestiging dat de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) geen actie begint in de witwaszaak.
In de MidKap stond metalenspecialist AMG onderaan met een min van 2 procent. Sterkste stijger was postbezorger PostNL met een winst van 0,4 procent. Dinsdag ging PostNL sterk omhoog na een positief besluit van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Bij de kleinere bedrijven maakte het biofarmaceutische bedrijf Kiadis Pharma een koerssprong van 10,8 procent na een positief analistenrapport van KBC Securities.
VolkerWessels verloor 1,5 procent na het mislopen van een grote infrastructuuropdracht. Volgens het Financieele Dagblad (FD) zijn het bouwbedrijf, en partner Boskalis (plus 0,3 procent), bij de selectieprocedure voor de verbreding en verdieping van de snelweg A9 bij Amstelveen niet door naar de laatste drie kanshebbers.
In Frankfurt zakte Bayer ruim 3 procent. Het Duitse chemieconcern heeft de omzet in het tweede kwartaal zien groeien dankzij de overname van het Amerikaanse Monsanto. Bayer waarschuwde wel dat het resultaat dit jaar mogelijk lager uitvalt dan voorzien, omdat de deal met Monsanto later werd afgerond dan gehoopt.
De euro was 1,1552 dollar waard, tegen 1,1567 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 69,08 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 77,52 dollar per vat.