Aanpak benzinedieven vergemakkelijkt
Automobilisten die na het tanken willen doorrijden zonder te betalen, kunnen daar vanaf dinsdag veel moeilijker mee wegkomen. Deurwaarders mogen voortaan de kentekengegevens van de zogeheten doorrijders opvragen en namens tankstationhouders op de benzinedieven afstappen. De Belangenvereniging Tankstations BETA maakte dat dinsdag bekend.
De pomphouders zijn dit maandag overeengekomen met deurwaarders, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Verkeer en Waterstaat. Jaarlijks wordt volgens BETA–bestuurslid E. Klok voor ongeveer 12 miljoen euro per jaar ’gratis’ getankt.
Vroeger moesten pomphouders via de politie aangifte doen. „Het was allerminst zeker dat je je geld terugkreeg", aldus Klok, zelf pomphouder in Hoogeveen. Volgens hem is via een deurwaarder de kans op schadevergoeding vele malen hoger. „Als een doorrijder zegt dat hij niet kan betalen, blijft het vonnis twaalf jaar liggen. Zodra hij het geld heeft, moet hij alsnog betalen."
Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) zal de privacywetgeving aanpassen zodat deurwaarders de kentekengegevens bij de RDW mogen opvragen. Ook wordt voor pomphouders de drempel verlaagd om een deurwaarder in te schakelen wegens het lagere tarief dat de RDW per opgevraagd kenteken gaat rekenen. Het tarief van 7,60 euro per opgevraagde kenteken, dat deurwaarders aan de tankstationhouders doorberekenen, was volgens Klok veel te hoog.
De RDW werkt aan een geautomatiseerd systeem, waarbij het opvragen van een kenteken nog slechts 41 eurocent zal kosten. Dat systeem moet 1 augustus in werking treden. Volgens Klok is afgesproken dat de deurwaarders in opdracht van pomphouders tot die tijd ook 41 cent per kenteken betalen. Een woordvoerder van de RDW spreekt dat tegen. Zolang de gegevens handmatig worden ingevoerd, kost een aanvraag 7,60 euro, zegt hij.