Barroso: vertrouwen burgers herwinnen
Europa moet het vertrouwen herwinnen van de burgers. Communicatie wordt een prioriteit van de nieuwe Europese Commissie. De beoogde voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees Barroso, heeft dat dinsdag in Brussel gezegd.
De kandidaat–voorzitter zei verontrust te zijn over de algemene apathie onder burgers over Europa. De onverschilligheid blijkt vooral uit het groeiend aantal mensen dat niet is gaan stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.
Barroso zei verder de Europese economie concurrerender te willen maken. „Maar het is niet aanvaardbaar als we daarmee de sociale aspecten aantasten", zei Barroso tegen de socialistische fractie in het Europees Parlement, waar hij te gast was.
De kandidaat moet nog parlementsgoedkeuring krijgen voor hij 1 november kan beginnen. Hij toert daarvoor langs meerdere fracties. Bij de socialisten was Barroso gestuit op enkele twijfels van de socialisten over zijn koers. Hij zou als Portugese premier de gewone mensen te veel hebben genegeerd. Barroso, een christen–democraat, vroeg de fractie echter om geen vooroordelen te hebben: „Ik zie mezelf als een compromiszoeker, niet als ideoloog. Ik hoop los van de politieke stromingen te staan".
De socialisten verweten hem in 2003 gastheer te zijn van een pro–oorlogbijeenkomst met de regeringsleiders Bush, Blair en Aznar. Barroso benadrukte dat hij zelf niet tegen elke prijs een oorlog wilde. „Het Portugese standpunt was veel gematigder dan is gepresenteerd."
Barroso verzekerde de europarlementariers dat de Europese Unie meer is dan een vrije markt. Europa is tevens een gemeenschap van waarden, zoals belang voor het milieu. Hij wil bijvoorbeeld China aanspreken op milieuvervuiling, antwoordde Barroso op een vraag van europarlementariër Corbey (PvdA).
Hij zei topporioriteit te geven aan het succesvol opnemen van de tien landen die 1 mei tot de Europese Unie toetraden. Barroso eiste daarvoor meer geld van de lidstaten. Hij keerde zich fel tegen Nederland en vijf andere landen die het EU–budget willen begrenzen. „Het is onmogelijk om meer Europa te hebben met minder geld", zei hij, in navolging van de huidige voorzitter van de Europese Commissie Prodi.
PvdA–delegatieleider Max van den Berg zei na afloop dat Barroso wat politiek bleek overkwam, hoewel technisch bekwaam. Van den Berg zei zeer kritisch te blijven. „Hij moet nog wel wat aan zijn teksten veranderen, als we hem volgende week willen steunen.”
PvdA–europarlementariër Edith Mastenbroek was opgevallen dat „alles van Barroso afglijdt. Die man houdt steeds alle opties open en lacht vriendelijk. Liever zie ik iemand die het lef heeft om richting te geven”. Barroso ontmoet dinsdagmiddag de Groenen. De christen–democraten en liberalen in het Europees Parlement volgen woensdag.