Binnenland

Middenstand Sint-Maarten herstelt of vertrekt

Wisselende verhalen op Sint-Maarten, een jaar na de verwoestende orkaan Irma. Meerdere ondernemers hebben het eiland verlaten, of zijn dat van plan. Anderen zien de zaken juist weer opkrabbelen. „Zeker, er is nog veel ellende op het eiland, maar als je ziet hoe het was en hoe het nu is, dat is een wereld van verschil”, zegt Paul Boetekees, directeur van het Holland House Beach Hotel in de hoofdstad Philipsburg.

ANP
1 September 2018 10:22Gewijzigd op 16 November 2020 14:01

In het hotel worden momenteel de laatste veertien van in totaal 56 kamers hersteld. Voor kerst - het hoogseizoen op het eiland - moet alles weer gerenoveerd zijn. Tijdens de allesverwoestende orkaan Irma, donderdag precies een jaar geleden, zat Boetekees met in totaal 65 mensen - gasten en personeel - in het hotel. Eerst in de gangen, daarna schuilend in de kelder.

„Inmiddels is er weer leven op de boulevard, de cruiseschepen komen weer.” Ook de gasten komen weer, maar dan vooral de Amerikanen en Canadezen. „Nederlanders zien we hier nog niet veel, helaas.” Het is wel een stuk rustiger op het eiland in vergelijking met eerdere jaren, erkent Boetekees. „Maar eigenlijk is dat ook wel lekker.”

Dat beeld herkent Henry Franken van Dive Safaris ook. Een van de boten van de duikschool is verloren gegaan tijdens de storm vorig jaar, maar de andere boot is weer volledig operationeel. „Het aankomend seizoen zal nog niet zo goed zijn als voor Irma, maar het toerisme begint zeker weer aan te trekken. We houden moed.”

Minder positief is Dennis Jilesen. Daags na de orkaan wist hij met het uithangbord ‘cold beers 2 dollar’ veel buurtbewoners naar zijn kroeg Harry’s te krijgen. Sinds november woont hij op Curaçao. „Het liep economisch zo slecht op Sint-Maarten, de buurt was zelfs wat crimineel aan het worden, het was niet langer houdbaar”, zegt hij.

Kort na de ramp was Harry’s een ontmoetingsplaats voor omwonenden en mensen van het leger en de politie. „De bar heeft zeker een functie gehad. Ik heb veel emoties daar gezien.” Makkelijk was de beslissing om te vertrekken daarom niet. „Ik ben met een traan vertrokken. Maar de mensen kwamen niet meer. Ze hadden geen geld om naar de bar te gaan. Het eiland heeft zo’n enorme klap gehad.”

Op Curaçao wonen zijn kinderen en familie, hij is bezig zijn vroegere beroep van consultant weer op te pakken. „Nu, maanden later, ben ik blij dat ik ben vertrokken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer