Kabinet: Toetsing op pluriformiteit bij fusies media
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat als het aan het kabinet ligt bij fusies van mediabedrijven voortaan ook toetsen of de pluriformiteit in het geding komt. Dat heeft staatssecretaris Van der Laan van Cultuur maandag aan de Kamer geschreven.
Hoe die toets er uit komt te zien, is nog niet duidelijk.
Het kabinet is bezorgd over de toenemende eigendomsconcentratie van de media. Die vormt een bedreiging voor de onafhankelijkheid en pluriformiteit. De overheid moet de diversiteit van de media bevorderen, vindt het kabinet. Het gaat niet zover dat het de journalistiek gaat dwingen tot (zelf)regulering.
Uit een jaarlijks onderzoek van het Commissariaat van de Media blijkt dat de markten voor kabel, televisie en kranten ieder worden beheerst door nog maar drie grote spelers. Bij fusies gaat het volgens het kabinet niet alleen om marktmacht, waar de NMa al op toeziet, maar ook om de „opiniemacht” en een mogelijk misbruik daarvan.
Het kabinet reageert met zijn voorstel op adviezen over de relatie tussen media en politiek die in 2003 zijn uitgebracht door de Raad voor Maatschappelijk Ontwikkeling (RMO) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Het kabinet heeft het advies van de ROM om geen BTW voor kranten in rekening te brengen niet over. Ook het advies van de RMO om een redactiestatuut verplicht te stellen, ziet het kabinet niet zitten.
Wel wil de overheid de zelfregulering in de media steunen. Zo krijgt de Raad voor de Journalistiek meer budget en mankracht. Ook komt er in samenwerking met de mediabedrijven een ”Nieuwsmonitor”: wetenschappelijk onderzoek dat over de jaren heen de berichtgeving in Nederland volgt. Verder is een nieuw debatbureau in oprichting dat publicaties en debatten over journalistieke werkwijzen gaat stimuleren. Zowel mediabedrijven als de overheid dragen geld bij aan een of meer van deze projecten.