Montenegro krijgt vlag, volkslied en feestdag
Een eigen volkslied, een eigen vlag en een eigen nationale feestdag. Wat het parlement van Montenegro betreft, is de voormalige Joegoslavische deelrepubliek die nu tot de unie van Servië en Montenegro behoort, klaar voor volledige onafhankelijkheid.
De parlementsleden stemden gisteren in met de nieuwe nationale symbolen. „Voor het eerst in de geschiedenis hebben we de drie symbolen van een land”, jubelde parlementsvoorzitter Ranko Krivokapic, die lid is van de regeringspartij. „De weg naar de onafhankelijkheid van Montenegro is definitief ingeslagen.”
De nieuwe vlag is rood, met een gouden wapenschild waarop een tweekoppige adelaar staat afgebeeld onder een koningskroon. Het is dezelfde vlag die in Montenegro wapperde toen dat als onafhankelijk koninkrijk tegen het Ottomaanse rijk streed. De vlag vervangt in Montenegro de rood-blauw-witte vlag van Servië en Montenegro.
De 600.000 inwoners van Montenegro vieren hun nationale feestdag voortaan op 13 juli. Op 13 juli van het jaar 1878 werd Montenegro op het Congres van Berlijn erkend als de 27e onafhankelijke natie van de wereld. Op 13 juli 1941 bovendien kwamen de Montenegrijnen in opstand tegen de nazi-bezetters en kozen ze partij voor de partizanen.
”O schone dageraad” heet het nieuwe volkslied. Twee etnisch Albanese leden van het Montenegrijnse parlement stemden als enigen tegen de nieuwe staatssymbolen omdat Montenegro in het nieuwe volkslied als ”moeder van de natie” wordt omschreven. „Voor ons is Albanië onze moeder”, zei een van de Albanese parlementsleden namens zijn minderheidsgroep. De oppositie boycotte de stemming massaal.
De Servische overheid heeft nog niet gereageerd op de nieuwste stap van Montenegro op weg naar volledige onafhankelijkheid. In Servië, dat veel groter is dan zijn buurrepubliek, is de overheersende mening dat de losse unie van beide grotendeels autonome landen moet worden gehandhaafd. De regering van Montenegro streeft naar volledige onafhankelijkheid.
De Europese Unie vreest voor onrust en wil de grenzen op de Balkan het liefst houden zoals ze nu zijn. De EU heeft de autoriteiten in zowel Belgrado als Podgorica evenwel toestemming gegeven om in 2006 een referendum te houden over volledige onafhankelijkheid.