Politie stopt begeleiding deurwaarders om cao
De politie gaat vanaf donderdag niet meer mee met deurwaarders tijdens huisbezoeken. De vakbonden hebben hun leden daartoe opgeroepen in het kader van de acties van de politie voor een nieuwe cao. De politie voert al maanden allerlei acties om hun eisen kracht bij te zetten, zoals het zo weinig mogelijk bekeuren van overtredingen en het niet innen van boetes.
De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) noemt de actie oncollegiaal en buitenproportioneel. „Dit tast de rechtszekerheid aan en de veiligheid van deurwaarders is in het geding. Die agenten gaan niet voor niets mee”, aldus een woordvoerder. „Politie en gerechtsdeurwaarders werken beiden voor de overheid en zijn voor de uitvoering van hun taken op elkaar aangewezen.”
Volgens de wet moet de politie de gerechtsdeurwaarders assisteren als ze bij een beslaglegging of ontruiming geen toegang krijgen. De bonden verwachten dat dit protest op den duur leidt tot financiële schade voor woningbouwverenigingen.
De politie heeft dit actiemiddel ook ingezet in het cao-conflict in 2015. De deurwaarders probeerden hier toen via de rechter een stokje voor te steken, tevergeefs. De rechter stond deze actie toe. De politieacties drie jaar geleden leidden tot tientallen miljoenen euro schade voor de staat.
Vorige week gaven de politiebonden aan dat ze na een wekenlange onderbreking weer willen onderhandelen met justitieminister Ferd Grapperhaus, maar om druk op de ketel te houden, breiden ze de acties uit. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is er een verkennende bijeenkomst met onderhandelaars geweest en is er deze week een overleg met de minister. Het gaat in de gesprekken niet alleen om een nieuwe cao maar ook om het herstelplan dat de bonden hebben ingediend, aldus de vakbondsleider.