Buitenland

Sharon wil coalitie met Peres

De Israëlische premier Sharon heeft maandagmorgen de Arbeiderspartij van Peres gevraagd coalitieberaad te starten met als doel toetreding tot zijn regering.

Buitenlandredactie
12 July 2004 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:25

Sharons kabinet is verzwakt door het vertrek van een aantal rechtse ministers die fel gekant zijn tegen zijn plan voor eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook. Ook is Sharon de meerderheid in het parlement kwijtgeraakt. Door een coalitie aan te gaan met de Arbeiderspartij zou hij bij de uitvoering van zijn plan weer over een meerderheid beschikken. Peres heeft laten weten dat zijn partij dinsdag formeel reageert op Sharons verzoek.

Volgens politieke bronnen zijn de premier en de oppositieleider inmiddels overeengekomen samen te werken om de terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook door te zetten. Sharon wil zich terugtrekken uit de Gazastrook en alle Israëlische nederzettingen daar ontmantelen. Ook wil hij vier op de Westoever gelegen kolonies opgeven.

Peres van de centrumlinkse Arbeiderspartij zou wel enkele eisen hebben gesteld voordat hij tot de regering toetreedt. Zo moet de terugtrekking uit de Gazastrook worden versneld. Ook wil hij dat Israël weer gaat overleggen met de Palestijnen. Die vrezen dat Israël na vertrek uit de Gazastrook zijn greep op de Westelijke Jordaanoever zal versterken.

Premier Sharon heeft zondag ook officieel zijn teleurstelling uitgesproken over de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over de bouw van de muur op de Westoever. „Eenzijdig en het werkt terreur in de hand”, luidde Sharons commentaar.

Sharon bracht een bomaanslag die de al-Aqsa Martelarenbrigades zondag in Tel Aviv pleegden in verband met de uitspraak van VN-hof. Volgens hem werd de aanslag, die een 19-jarige Israëlische soldate het leven kostte, door de uitspraak ondersteund.

Ook de meeste Israëlische kranten veroordeelden de uitspraak van het hof. Veel commentatoren legden een verband tussen de uitspraak en de vijandige houding die de VN in hun ogen sinds jaar en dag innemen tegenover Israël. Ze onderkenden wel dat het imago van Israël zwaar is beschadigd door de uitspraak.

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat John Kerry reageerde eveneens teleurgesteld op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De veroordeling gaat volgens Kerry volledig voorbij aan het recht op zelfbescherming van Israël. Net als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, wees Kerry erop dat de omstreden afscheiding Palestijnse aanslagen heeft voorkomen. Met zijn opmerkingen onderstreepte Kerry nog eens dat hij de pro-Israëlische lijn van Bush in grote lijnen onderschrijft.

De Palestijnen streven niet langer naar een snelle uitspraak van de VN-Veiligheidsraad over de veiligheidsbarrière rond de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit wil een beslissing over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november heen tillen. „We besloten dat het nu niet wijs is om naar de Veiligheidsraad te gaan, omdat we de Amerikanen niet willen ophitsen, vooral niet tijdens de verkiezingscampagne”, aldus een bewindsman na een kabinetsbijeenkomst die werd voorgezeten door de Palestijnse leider Yasser Arafat.

De Palestijnen zullen de zaak wel voorleggen aan de Algemene Vergadering van de volkerenbond. Die stemt hoogstwaarschijnlijk donderdag al over een ontwerpresolutie die Israël veroordeelt voor de bouw van de muur.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties riep Israël zondag ertoe op het internationaal recht te respecteren. „De uitspraak van het hof lijkt me duidelijk”, zei Annan in de Thaise hoofdstad Bangkok. „Hoewel we allemaal inzien dat de regering van Israël een verantwoordelijkheid, ja de plicht heeft om haar burgers te beschermen, moet elke maatregel die ze neemt overeenstemmen met het internationaal recht.”

Aankomend minister van Buitenlandse Zaken van Egypte Ahmed Aboul Gheit noemde uitspraak van het hof zondag „een geweldige overwinning en de krachtigste uitspraak ten gunste van de Palestijnse zaak.” Aboul Gheit was tot dit weekeinde ambassadeur voor Egypte bij de VN. Nadat vrijdag het Egyptische kabinet was afgetreden wees president Hosni Mubarak hem aan als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer