Buitenland

„Blair overdreef dreiging Irak”

De voormalige baas van de Britse militaire inlichtingendienst heeft gisteren gezegd dat premier Tony Blair de feiten die bekend waren over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak voorafgaand aan de Amerikaans-Britse oorlog om Saddam Hussein ten val te brengen, bewust heeft overdreven.

Buitenlandredactie
12 July 2004 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

Brian Jones, tot vorig jaar het hoofd van de Defense Intelligence Staff, verklaarde in een interview met de BBC dat zijn dienst de regering voorafgaand aan de oorlog heeft gezegd geen harde informatie te hebben over de ontwikkeling van biochemische wapens door Irak na de eerste Golfoorlog. „Er was wel een vermoeden dat Irak mogelijk nog de beschikking had over oude voorraden biologische of chemische wapens, maar bewijs voor de ontwikkeling van nieuwe hadden we niet. Zo is dat de regering ook gezegd.”

Volgens Jones werd in inlichtingenkringen gezegd dat MI6, de buitenlandse inlichtingendienst, over zeer geheim bewijs beschikte over massavernietigingswapens in Irak. „Maar dat bewijs hebben wij nooit onder ogen gehad.”

In september 2002 stelde MI6 een omstreden rapport op waarin onder meer stond dat Irak de beschikking had over biologische en chemische wapens en bezig was met de ontwikkeling van een atoombom. Een commissie onder leiding van Lord Hutton stelde later vast dat de regering geen oneigenlijke druk op de commissie heeft uitgeoefend om voor Irak belastende informatie op te nemen in het dossier. Een nieuw onderzoek dat woensdag openbaar wordt gemaakt, kijkt naar de kwaliteit van de informatie op grond waarvan MI6 tot de conclusie kwam dat Irak grote voorraden massavernietigingswapens had. Verwacht wordt dat dit rapport Blair opnieuw in de problemen kan brengen over Irak.

De Britse premier heeft vorige week voor het eerst toegegeven dat er mogelijk nooit massavernietigingswapens in Irak zullen worden gevonden.

Vier Britse ministers waren vorige maand zo bang dat premier Blair zou opstappen dat ze hem persoonlijk hebben gevraagd aan te blijven, aldus de BBC zaterdag. Blair zelf zou zijn positie „ernstig hebben heroverwogen.”

De ministers John Reid (Volksgezondheid), Tessa Jowell (Cultuur) en Charles Clarke (Onderwijs) hebben volgens de BBC Blair persoonlijk proberen te overtuigen van de steun van het kabinet. Patricia Hewitt (Handel en Industrie) deed dat per brief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer