Noorden verbolgen over verdwijnen steun
Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft zich de woede van de drie noordelijke provincies op de hals gehaald. Zij wil de financiële steun voor deze provincies na 2006 afschaffen. Het gaat om 60 miljoen euro per jaar uit het zogeheten Langman-akkoord.
Van Gennip wil het geld niet langer inzetten voor het wegwerken van achterstanden, maar voor het stimuleren van topregio’s. Dat staat in de nota ”Pieken in de delta”, die zij maandag naar de Tweede Kamer stuurt. Het kabinet geeft tot en met 2006 het noorden jaarlijks 60 miljoen euro steun.
Commissaris van de Koningin in Friesland E. Nijpels was zaterdag bitter teleurgesteld en boos over het beleid. „Het kabinet schendt afspraken die er liggen. Het Langman-akkoord loopt tot 2010.” Volgens hem moet er nog overleg plaatsvinden over steun na 2006. Hij vindt het „een zeer arrogante opstelling van het kabinet, dat steeds meer een Randstad-kabinet lijkt te worden.”
Zijn Groningse collega H. Alders beticht Van Gennip van „bestuurlijke samenwerkingsbreuk.” „Deze beleidsbreuk begrijpen we niet”, aldus een onthutste Alders zaterdag. „We hebben afspraken gemaakt tot 2010. Het is heel erg nodig het faseverschil tussen het noorden en de rest van Nederland weg te werken, en daarvoor moeten heel veel dingen gebeuren. We zouden juist nu aan afspraken moeten werken over de bedragen na 2006.”
Van Gennip lijkt over de nota nog een stevige slag te moeten leveren met de Tweede Kamer. Een meerderheid zei eerder al sterk te hechten aan voortzetting van de financiële steun aan de drie noordelijke provincies. De PvdA noemde het zaterdag dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet afspraken met het noorden breekt. De oppositiepartij vindt grote welvaarts- en welzijnsverschillen tussen regio’s maatschappelijk onaanvaardbaar.
Van Gennip zegt zich te houden aan de afspraak om tot en met 2006 jaarlijks 60 miljoen euro over te maken. „Daarna zal ik middelen inzetten op basis van kansen, ook in het noorden”, aldus de staatssecretaris in de Volkskrant. Volgens haar zijn de inkomensverschillen tussen de noordelijke provincies en de Randstad klein. Het wegwerken daarvan kost te veel geld. „Dat is niet meer te rechtvaardigen”, zei zij.
Van Gennip vindt dat elke regio moet kijken waar hij goed in is. Friesland zou zich meer op het toerisme moeten richten. De noordelijke provincies moeten proberen „een schakel te worden richting Noordoost-Europa.”
In het kader van het zogeheten Langman-akkoord is 60 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de drie provincies in het noorden tot en met 2006, maar afspraken over het aanpakken van de achterstand bestrijken een periode tot 2010.
Hoewel 60 miljoen euro voor de noordelijke provincies wegvalt, kunnen zij nog flinke financiële injecties tegemoet zien. Zo heeft het kabinet 2,7 miljard euro gereserveerd voor een snelle treinverbinding tussen de Randstad en het noorden. Verder wil Den Haag via het Waddenfonds de komende twintig jaar 500 miljoen euro investeren in natuur- en economische ontwikkeling. Dat fonds wordt gevuld met opbrengsten uit de verkoop van waddengas.