Manilla verwerpt nieuw ultimatum gijzelnemers
De Filipijnse regering gaat niet in op een eis van Iraakse gijzelnemers die willen dat Manilla zijn troepen een maand eerder uit Irak terugtrekt. Een Filipijnse vrachtwagenchauffeur dreigt nu te worden onthoofd.
De vijftig militairen blijven „in lijn met onze verplichting aan de vrije bevolking van Irak" zoals gepland tot 20 augustus in Irak, zei minister van Buitenlandse Zaken Delia Albert zondag. Een dag eerder zei Albert dat het mandaat niet wordt verlengd, een beslissing die volgens de minister al voor het gijzeldrama is genomen.
De kidnappers hebben Manilla zaterdag tot 20 juli gegeven om Irak te verlaten. Een ultimatum van een etmaal aan de Filipijnse regering om te laten zien dat Manilla van goede wil is, verstreek zondagavond. Eerder hadden de kidnappers gedreigd de gijzelaar, de 46–jarige Angelo de la Cruz, zaterdag te vermoorden.
„De gijzelaar blijft in gevangenschap en wordt behandeld als een gevangene onder de islam tot de laatste Filipijnse militair op 20 juli Irak heeft verlaten. Anders wordt hij geëxecuteerd", zo stond in een verklaring van de groep die zich Islamitisch Leger noemt.
De Filipijnse president Arroyo had voor de bekendmaking van het ultimatum ten onrechte aan de familie van de gijzelaar verteld dat hij naar een hotel in Bagdad was gebracht en zou worden vrijgelaten. Dit werd later door de kidnappers ontkend in een uitzending van de Arabische nieuwszender al–Jazeera.
De ontvoerde Filipijn deed vrijdag op al–Jazeera een emotionele oproep aan de Filipijnse president. „Alstublieft, Arroyo, trek uw troepen terug." De Filipijn riep zijn landgenoten op om vooral niet naar Irak te reizen.
Arroyo heeft haar landgenoten verboden om nog langer naar Irak te gaan. Het is niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de circa 4100 Filipijnse burgers die op Amerikaanse bases in Irak ondersteunend werk doen.
Ook twee Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs die afgelopen week werden ontvoerd, zitten nog vast. De Bulgaarse regering heeft gezegd dat ze nog in leven zijn.Ook een Egyptische vrachtwagenchauffeur wordt nog vastgehouden.
Een gewapende islamitische groep heeft gedreigd met terreuraanslagen op schepen van landen die Amerikaanse goederen naar Irak vervoeren. Ook Nederland komt op deze lijst voor, zo heeft de Zuid–Koreaanse inlichtingendienst NIS zaterdag bekendgemaakt. De dreiging richt zich op negen scheepvaartmaatschappijen. Behalve uit Nederland komen zij uit de Verenigde Staten, Hongkong en Zuid–Korea.
Bij de stad Samarra zijn zondag twee Amerikaanse militairen om het leven gekomen door een bomexplosie. Drie militairen raakten gewond. De bom was langs de kant van de weg geplaatst en ontplofte toen het konvooi met de militairen langsreed, aldus een legerwoordvoerder.
Ten zuiden van de Iraakse stad Mosul werden eerder op de dag drie mensen gedood toen een Amerikaans militair konvooi werd getroffen door een bomaanslag. Onder de slachtoffers zijn een Amerikaanse militair en een Irakese burger die op dat moment achter het konvooi reed. Na de aanslag schoten de militairen een man dood die hen vanuit een passerende auto onder vuur had genomen.
Bij de Iraakse stad Fallujah zijn zaterdag door een auto–ongeluk vier Amerikaanse mariniers omgekomen. Eerder meldde het leger dat het viertal tijdens een patrouille was gedood, zonder uit te weiden over de oorzaak.
De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Zebari komt maandag naar Brussel voor overleg met de landen van de Europese Unie.
Aanvankelijk was premier Iyad Allawi uitgenodigd door premier Balkenende, voorzitter van de EU. Allawi zegde zijn bezoek aan Brussel echter vrijdag af wegens de precaire veiligheidssituatie in zijn land.