Kerry teleurgesteld over oordeel hof
De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat John Kerry is teleurgesteld over de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Diens veroordeling van de Israëlische veiligheidbarrière gaat volgens Kerry volledig voorbij aan het recht op zelfbescherming van Israël.
Net als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell wees Kerry erop dat de omstreden afscheiding Palestijnse aanslagen heeft voorkomen.
Kerry hoopt in november president Bush uit het Witte Huis te verjagen. Met zijn opmerkingen onderstreepte Kerry vrijdag nog eens dat hij de pro–Israëlische lijn van Bush in grote lijnen onderschrijft.
Het Israëlische dagblad Haaretz berichtte zaterdag dat de broer van John Kerry, Cameron, volgende week op bezoek is in de joodse staat. Hij zal er worden ontvangen door onder anderen de minister van Buitenlandse Zaken Shalom en oppositieleider Peres. Cameron Kerry is nauw verbonden aan de campagne van zijn oudere broer.
Volgens Haaretz is het bezoek bedoeld om de banden tussen John Kerry en de joodse staat te verbeteren. De Democratische presidentskandidaat heeft eerder dit jaar nog een onderhoud gevraagd met premier Sharon tijdens diens bezoek aan Washington. Dat kon toen niet doorgaan. Cameron Kerry, bekeerd tot het jodendom, heeft voor de trip Jay Footlik meegenomen, de adviseur van de presidentskandidaat voor Israëlische zaken.
John Kerry is van katholieke huize. Hij heeft joodse wortels door zijn grootouders. Zijn opa werd in het huidige Tsjechië als jood geboren en zijn oma was een joodse uit Budapest. Grootvader Fritz Kohn en zijn vrouw Ida Löwe bekeerden zich tot het katholicisme in een tijd dat er in zijn toenmalige woonplaats Wenen sprake was van grootschalig antisemitisme. Het stel emigreerde in 1905 naar de VS, enkele jaren nadat ze hun naam hadden gewijzigd in Kerry.
De Democratische presidentskandidaat zei eerder dat hij tot enkele jaren geleden weinig afwist van de geschiedenis en achtergrond van Fritz Kohn. Hij verklaarde dat er altijd al werd vermoed dat de familie een joodse achtergrond had, maar dat de details pas echt bekend werden na publicaties hierover in de krant The Boston Globe.