Kerk & religie

Meer dan 8000 kerken gesloten in Rwanda

In Rwanda zijn de afgelopen maanden ruim 8000 kerken op last van de overheid gesloten. Dat meldde World Watch Monitor deze week.

Redactie kerk
2 August 2018 09:58Gewijzigd op 16 November 2020 13:51
Pastor Eugene Nshyimiyabo bij zijn kerk in Kigali, Rwanda, die moest sluiten. beeld AFP
Pastor Eugene Nshyimiyabo bij zijn kerk in Kigali, Rwanda, die moest sluiten. beeld AFP

Volgens de Rwandese overheid voldoen duizenden kerken niet aan de bouwkundige vereisten. Zo hebben veel kerkgebouwen geen toilet, bliksemafleiders of geplaveide toegangsweg. Begin dit jaar werd de wet die deze veiligheidseisen voorschrijft doorgevoerd. In april stond de teller van het aantal kerken dat vanwege deze wet werd gesloten op 6000. Daarna zijn de eisen nog verder aangescherpt, waardoor nog ruim 2000 kerken de deuren moesten sluiten.

Luxueus

Een lokale analist zei tegenover World Watch Monitor dat alle kerken lijden onder de uitspraak van de overheid. „Zelfs kerken die volgens de Rwandese standaard erg luxueus zijn, moeten sluiten.” Ook lijkt het volgens de analist zo te zijn dat de toepassing van de wet strenger wordt gecontroleerd. „In een van de districten mocht de kerkelijke gemeente geen enkele bijeenkomst meer beleggen toen de kerk gesloten werd. De leden mochten zelfs niet meer in kleine huiskamergroepen bij elkaar komen.”

Seculierder overheidsbeleid

Het strenge toezicht lijkt erop te duiden dat de maatregelen van de Rwandese autoriteiten niet direct zijn gericht op de kwaliteit van de kerken, maar dat ze een uiting zijn van steeds seculierder overheidsbeleid, zo meldde World Watch Monitor.

Naast de strengere controle op de veiligheid van de kerken zijn er volgens het christelijke nieuwsplatform ook een groot aantal andere eisen bij gekomen. Voorgangers moeten een theologische opleiding hebben gevolgd aan een erkend instituut. Deze maatregel was al langer bekend, maar nu blijkt dat deze opleidingsinstituten alleen voldoen aan de wet als er ook in andere wetenschappelijke vakken les wordt gegeven. Hierdoor blijkt het diploma van veel voorgangers ongeldig te zijn, aldus World Watch Monitor.

De verscherpte wet is nog niet officieel door de autoriteiten goedgekeurd, maar wordt al wel in de praktijk toegepast, aldus de analist ter plaatse. „In de meeste gevallen is het onmogelijk voor kerken om binnen de gegeven marge van vijftien dagen aan de strenge voorwaarden te kunnen voldoen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer