Politiek

DENK eist verwijderen opnames BNNVARA

De opnames die redacteuren van radioprogramma De Nieuws BV hebben gemaakt op de fractiekamer van politieke partij DENK moeten worden verwijderd. Ook moet verdere verspreiding worden verboden. Die eis legde DENK woensdag neer in een kort geding tegen zender BNNVARA.

ANP
1 August 2018 17:59Gewijzigd op 16 November 2020 13:51

De Nieuws BV werkte eerder dit jaar aan een verhaal over een nepnieuwscampagne van DENK, gericht tegen de PVV. Het ging onder meer om een PVV-banner met de tekst ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’. De banner werd wel online getest, maar uiteindelijk niet breed verspreid.

Redacteuren spraken voor het verhaal met campagneleider en Kamerlid Farid Azarkan. Dit gesprek namen ze op en gebruikten ze later om hun berichtgeving te staven, toen DENK kort voor de publicatie van de reportage zei dat het verhaal van De Nieuws BV niet klopte.

Met het opnemen van het gesprek, en het publiceren van die opname, heeft De Nieuws BV de regels van de Tweede Kamer geschonden, betoogde de advocaat van DENK. Daarnaast had Azarkan aangegeven het gesprek niet op band te willen doen.

De advocaten van BNNVARA zeiden dat de redacteuren vermoedden dat DENK het verhaal later zou proberen te ontkennen en benadrukte dat de opname pas werd vrijgegeven toen dit gebeurde.

„DENK dwong BNNVARA de opnamen te gebruiken, om te bewijzen dat de banner wel door DENK was ontworpen”, aldus een van de advocaten.

Het bestuur van de Tweede Kamer, zo voegde de advocaten van BNNVARA toe, heeft met de zender gesproken en besloten geen sancties te treffen. „De Tweede Kamer heeft gezegd dat er geen regels zijn overtreden”, aldus een van de advocaten. „Dat DENK zich daarin niet kan vinden heeft BNNVARA kort gezegd weinig mee te ‘makken’.”

Azarkan was zelf aanwezig bij de zitting en nam op het eind ook het woord. Volgens hem kan het verstrekkende gevolgen hebben als de rechter BNNVARA in het gelijk stelt.

„Mijn vertrouwen is fundamenteel geschaad”, aldus Azarkan. Hij voegde eraan toe zelfs te overwegen voortaan geen journalisten meer te woord te staan.

De rechter doet op 15 augustus schriftelijk uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer