Advocaten: Onderzoek uitlatingen van Plooy
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSa) wil een onderzoek naar de uitspraken van officier van justitie K. Plooy in het tv-programma Spraakmakende Zaken. Plooy zei dinsdag tegen interviewer Paul Rosenmöller dat hij vorig jaar is getipt door een advocaat over een geplande moordaanslag op zijn persoon.
De vereniging wil onderzocht zien of minister van justitie Donner, het college van procureurs-generaal en de Amsterdamse hoofdofficier van justitie De Wit tevoren op de hoogte zijn geweest van de uitspraken. Als dat zo is, schrijven vier bestuursleden van de NVSa in een ingezonden stuk, vrijdag in NRC Handelsblad, dan zijn genoemde functionarissen medeverantwoordelijk.
De NVSa-bestuurders noemen het verbijsterend dat Plooy heeft onthuld dat zijn tipgever een advocaat is geweest. „Alleen een persoonlijk belang kan Plooy tot deze uitspraken hebben gebracht, als hij heeft bedoeld te onderstrepen dat de bedreiging toch echt serieus moet worden genomen omdat de informatie daarover van een advocaat afkomstig is”, schrijven zij.
De NVSa wijst erop dat Plooy zijn tipgever in gevaar heeft gebracht, en niet alleen hem. In het geruchtencircuit kunnen gemakkelijk allerlei namen vallen, waardoor ook andere advocaten zich zorgen kunnen maken.
De raadsman in kwestie benaderde Plooy vorig jaar augustus met de mededeling dat hij had vernomen dat er een groep Albanese huurmoordenaars op weg was om de officier te liquideren. Plooy en zijn superieuren namen dat zeer serieus. De officier dook onder en kreeg persoonsbewaking.
Een groep van dertig strafpleiters heeft zich bij het betoog van de NVSa aangesloten. Onder hen bevinden zich bekende advocaten als Anker, Böhler, Ficq en Spong. Zij vragen het openbaar ministerie een onderzoek in te stellen naar schending van het ambtsgeheim door Plooy. Diens uitlatingen zijn mogelijk strafbaar, op basis van artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht (opzettelijke schending van het ambtsgeheim, maximaal een jaar gevangenisstraf of een geldboete), menen de advocaten.
Het OM in Amsterdam zegt de grieven van de advocaten eerst te willen bestuderen alvorens inhoudelijk op de kwestie in te gaan. Plooy had wel toestemming om aan het tv-programma deel te nemen, aldus een woordvoerder.