Iraakse geestelijken tegen noodwetten
Iraakse soennitische en sjiitische geestelijken hebben zich vrijdag tegen de noodwetgeving gekeerd die deze week werd afgekondigd door interim-premier Iyad Allawi.
Volgens de geestelijke leiders zijn de noodwetten, die de regering vergaande bevoegdheden geven om op te treden tegen gewapende opstandelingen en de orde in het land te handhaven, ondemocratisch en in strijd met de belangen van het Iraakse volk.
De radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr liet in zijn vrijdagpreek weten dat de staat van beleg die Allawi af kan kondigen, kan worden gebruikt om het „gerechtvaardigde verzet” tegen de bezetting van Irak te dwarsbomen. Al-Sadr herhaalde zijn waarschuwing aan de buitenlandse strijdkrachten om Irak te verlaten.
Ook de soennitische imam sjeik Mahdi al-Summaidai veroordeelde de bevoegdheden die de overgangsregering zich heeft toegeëigend. „Nergens in de democratische wereld heeft een niet-gekozen president de bevoegdheid om een avondklok in te stellen en burgers vergaande beperkingen op te leggen.”
Allawi kan op grond van de noodwet uitgaansverboden instellen, huiszoekingen laten uitvoeren en gewapende personen laten oppakken. Ook kan hij bepaalde gebieden onder militair gezag plaatsen. Allawi kan de noodmaatregelen alleen uitvaardigen als het hele kabinet daarmee instemt en met toestemming van de rechter. De staat van beleg kan voor maximaal zestig dagen worden uitgeroepen.
Allawi heeft overigens zijn voor maandag geplande bezoek aan de Europese Unie in Brussel afgezegd wegens de precaire veiligheidssituatie in zijn land. Dat meldde een EU-diplomaat vrijdag.
De diplomaat zei verder dat Allawi mogelijk zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, als vervanger naar Brussel stuurt. Allawi wilde maandag met de ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-lidstaten praten over financiële steun voor de wederopbouw van Irak.