Grote namen in wijn tegen gen–manipulatie
Grote namen in de wijnbouw willen voorkomen dat er in wijngaarden geëxperimenteerd wordt met genetisch gemanipuleerde wijnstokken.
Franse en Italiaanse firma’s zoals Chateau Latour, Romanée–Conti en Vega Sicilia, hebben donderdagavond in het Parijse restaurant Macéo topberaad gehouden.
Ze hebben daar besloten gezamenlijk op te trekken tegen voorgenomen proeven. Die staan in eerste instantie in de Elzas op het programma van het Nationale Instituut Landbouwonderzoek (INRA). Het Franse dagblad Le Figaro heeft dat vrijdag gemeld.
Het INRA wil later dit jaar onderzoek in echte wijngaarden hervatten met zeventig genetisch gemanipuleerde druivenplanten. Een aantal beroemde wijnbouwers vreest dat de betrokken Franse bewindslieden in Parijs op het punt staan daar toestemming voor te geven.
De proefexemplaren liggen sinds 1999 bij het INRA in de koelkast. De experimenten beperken zich tot de laboratoria van het instituut. Maar dat wil eindelijk weer eens naar buiten met de wijnstokjes.
Het instituut besloot ze binnen te halen toen vijf jaar geleden enorme commotie ontstond over een gestarte proef. De omstreden planten kwamen van het champagnehuis Moët et Chandon. Dit sprankelende bedrijf experimenteert graag.Maar het verzet tegen genetische manipulatie bleek sterk in de Franse landbouw en politiek.
Nu vindt het INRA echter de tijd rijp om verder te gaan met de proefnemingen in de open lucht. De onderzoekers hopen sterke wijnstokken te creëren die bestand zijn tegen bijvoorbeeld schimmels en vooral een reeds in de tijd van de Romeinen vermaledijde wijnstokkenziekte die in Frankrijk court–noué heet.
Maar de gerenommeerde wijnbouwers vinden de tijd allerminst rijp. Zij vrezen dat eeuwen van geduldig werk van de natuur met al zijn ontstane variaties, worden opgeofferd aan de ambities van onverantwoordelijke en ongeduldige wetenschappers. Ze beschuldigen het INRA er ook van geheimzinnig te werken. Ze verdenken de wetenschappers in het Oost–Franse Colmar daarom van geknoei.
Aubert de Villaine van de Domaine de la Romanée–Conti vreest dat de onderzoekers straks genetisch gemanipuleerde wijnstokken planten en die om de haverklap opnieuw gaan manipuleren. In de wijnbouw is om de haverklap bijvoorbeeld eens per tien jaar. De Villaine noemde dit gevaarlijke haastwerk „een nachtmerrie". De wijncultuur is volgens hem gedurende eeuwen langzaam gegroeid en desondanks zeer kwetsbaar. Experimenten kunnen de traditionele wijnbouw snel ruïneren, vreest De Villaine.
Het is bijvoorbeeld niet bekend wat er gebeurt met een wijnstok die immuun is voor een bepaalde schimmel. Misschien krijgt die ergens anders last van. Wat brengen de gemanipuleerde stokken over aan druivenplanten in de buurt? Voor de gen–manipulatie van wijnstokken heeft het INRA slechts 0,37 hectare in de Elzas op het oog. Anne–Claude Leflaive van de Domaine Leflaive in Puligny–Montrachet, wees er bezorgd op dat gewone wijngaarden op slechts twee kilometer afstand liggen. En zij heeft geëist dat het INRA eerst verantwoording aflegt over zijn experimenten in de laboratoria voor dat het instituut naar buiten gaat.
De voorstanders van gen–manipulatie in de wijnteelt stellen onder meer dat Frankrijk niet achter kan blijven. In Zuid–Afrika, de VS, Duitsland en China is het onderzoek al veel verder.