Kerk & religie

Christenen gevlucht uit Mexicaans dorp

Zeven protestants-christelijke gezinnen in de Mexicaanse provincie Chia pas zijn eerder deze week gedwongen hun huizen in het dorp 20 de Noviembre te verlaten. Dit gebeurde na dreigementen van de buren.

Kerkredactie
9 July 2004 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

De families stonden’s avonds op het punt naar bed te gaan toen een woedende menigte gewapend met stokken, stenen en messen zich rond hun kleine boerderijtjes verzamelde. De belagers eisten van de bewoners dat ze ophielden met hun strijd om religieuze vrijheid. Zo niet, dan zouden ze aan de dakgoten van hun huis worden opgehangen.

Volgens de Chiapese krant Cuarto Poder herkenden de christenen de leiders van de oproerkraaiers. Het waren de ”cacuques” (een soort dorpshoofden) die zij eerder op de dag tijdens een bijeenkomst gesproken hadden. Tijdens die bespreking vroegen de vertegenwoordigers van de evangelische christenen aan de bestuurders vrijheid om hun geloof te belijden. Volgens een van de vertegenwoordigers, Santiago Perez, viel die wens slecht bij de dorpshoofden. Na de intimidatie hebben enkele gezinnen het dorp verlaten en zijn naar een naburige plaats gevlucht.

Het was overigens niet de eerste keer dat evangelische christenen gedwongen werden hun woonplaats te verlaten. Tien maanden geleden werden enkele andere protestantse gezinnen gedwongen uit 20 de Noviembre te vertrekken. Zij konden slechts enkele kledingstukken in rugzakken meenemen.

De groep dorpsbewoners die tegen de christenen in opstand komt, verzet zich tegen de verspreiding van het evangelisch protestantisme in Chiapas. Hoewel deze dorpsbewoners zichzelf rooms-katholiek noemen, is er een grotere overeenkomst met het animisme van hun voorvaders dan met het rooms-katholicisme zoals dat door de meeste Mexicanen beleden wordt.

Met de groei van het protestantisme zien de dorpshoofden hun invloed op de dorpsbewoners afnemen. Door velen wordt het gebeuren in 20 de Noviembre dan ook in het kader van een politiek conflict geplaatst. Het is een kwestie van politieke rivaliteit die niets met religie te maken heeft.

De regering van Mexico heeft de regio Chiapas niet volledig onder controle. Hoewel de Mexicaanse wet vrijheid van godsdienst garandeert, blijkt de naleving van deze wet in Chiapas in de praktijk moeilijk. De overheid is niet in staat effectieve bescherming te bieden aan onderdrukte christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer