Buitenland

Parijs twijfelt aan afstraffing Sudan

De Franse regering twijfelt sterk aan het Amerikaanse plan om Sudan internationale sancties op te leggen als het geweld in de regio Darfur blijft voortduren. Dat zei de Franse onderminister Renaud Muselier van Buitenlandse Zaken donderdag, aldus de BBC.

Buitenlandredactie
9 July 2004 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

„Het zou beter zijn om in Darfur de Sudanezen te helpen de crisis op te lossen, zodat het land weer vreedzaam wordt in plaats van sancties op te leggen die het weer in de richting van oude misdaden zullen duwen.” Dat verklaarde de bewindsman tegen het station Radio France International.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sprak donderdag opnieuw over een Amerikaanse ontwerpresolutie om de Arabische Janjaweed-milities in Darfur een wapen- en reisembargo op te leggen. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor grote slachtpartijen in het westen van Sudan.

Naast Washington steunen ook Londen en Berlijn de ontwerpresolutie. De VN noemen de toestand in Darfur de ernstigste humanitaire crisis in de wereld. Milities van de Janjaweed worden beschuldigd het gebied „etnisch te zuiveren” van de niet-Arabische, zwarte boerenbevolking.

Leiders van de Afrikaanse Unie (AU), bijeen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, hebben Khartoem opgeroepen te stoppen met bombardementen op Darfur. De AU wil 300 militairen naar de streek sturen om burgers te beschermen. De troepen zouden eind deze maand al ingezet kunnen worden.

Op de top van de AU in Addis Abeba is een motie aangenomen waarin van de Sudanese regering wordt geëist dat de Janjaweed worden ontwapend. President Omar al-Bashir heeft toegezegd daartoe te zullen overgaan, maar volgens lokale waarnemers worden de Janjaweed gesteund door het regeringsleger.

In Darfur brak vorig jaar een opstand uit toen drie Afrikaanse stammen verenigd in twee bewegingen de wapens opnamen tegen de centrale regering in Khartoem, die gedomineerd wordt door een Arabische elite. Zij stuurde het leger en de Arabische milities naar de opstandige regio. Sindsdien zijn zeker 1,2 miljoen mensen in Darfur ontheemd geraakt. Zij hebben hun heil elders gezocht. Ze zijn deels naar Tsjaad gevlucht, waar velen in kampen verblijven. Het precieze dodental is onbekend, maar het lijkt zeker dat er meer dan 10.000 mensen zijn gedood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer