Binnenland

Denen bestrijden boeven beter dan Nederlanders

De Deense politie lost meer misdrijven op dan hun Nederlandse collega’s: 18,5 procent tegen 12,9 procent. Bovendien vergt de afhandeling van strafzaken veel minder rechterlijke capaciteit.

ANP
8 July 2004 13:07Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

Tot deze conclusies komen hoogleraar strafprocesrecht P. Tak en zijn collega J. Fiselier van de Katholieke Universiteit Nijmegen na onderzoek. Zij vergeleken het rechtssysteem tussen Nederland en Denemarken op verzoek van de Raad voor de Rechtspraak.

Volgens Tak telt Denemarken op 100.000 inwoners 199 agenten tegen 319 in Nederland. Hij meent dat de Deense politie zo effectief kan werken, omdat het centraal wordt aangestuurd. In Nederland zijn er 26 zelfstandige regionale korpsen.

„Dat scheelt een hoop administratieve en managementkosten. Bovendien wordt een significant deel van de Deense politie ingezet voor de recherche, 25 procent. Dat aandeel ligt in Nederland op 16 procent en dat heeft effecten op de opsporing."

Hoewel Denemarken eenderde kleiner is dan Nederland qua inwoneraantal en geen grootstedelijke criminaliteit kent, heeft Tak geen appels met peren vergeleken, vindt hij zelf. „We hebben alleen gekeken naar de misdrijven uit het Wetboek van Strafrecht en ook de verkeersdelicten hebben we buiten beschouwing gelaten. Het gaat om het huis, tuin en keukenwerk van de politie en die is overal hetzelfde."

Bovendien heeft Tak niet alleen gekeken naar het percentage opgehelderde zaken, maar ook naar de sancties die aan de daders van de misdrijven zijn opgelegd. „Omdat de strafmaat in beide landen ongeveer gelijk ligt, is aan de opgelegde straffen af te zien dat het gaat om ernstige strafbare feiten die zijn opgelost, zoals diefstal met geweld en mishandeling." Uit die cijfers blijkt dat in Denemarken meer wordt gestraft dan in Nederland.

Uit een recente Europese studie blijkt overigens dat Nederland in de middenmoot zit als het gaat om uitgaven voor rechtspraak per hoofd van de bevolking. In totaal werden elf Europese landen met elkaar vergeleken en blijken in Oostenrijk en Italië de uitgaven het hoogst te zijn, in Denemarken het laagst. Verder heeft Nederland het minst aantal rechters per inwoner en blijken er in Nederland weinig zaken voor de rechter te komen vergeleken met overige Europese landen, omdat veel eenvoudige zaken op andere wijze worden afgedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer