Zorginstellingen vrijgesproken van pgb-fraude
ALMELO (ANP) - Twee zorginstellingen in Twente en een voormalige instelling in Katwijk zijn vrijgesproken van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Ook zeven leidinggevenden die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig hadden gemaakt aan oplichting, zijn vrijgesproken door de rechtbank in Almelo.
Volgens het OM hadden de verdachten vanaf 2009 voor zo’n 4 miljoen euro aan rekeningen geïncasseerd voor zorg die niet was verleend. De rechters veegden alle aanklachten van het OM van tafel. Voor oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en het vormen van een criminele organisatie was in de ogen van de rechtbank geen enkel bewijs.
Ook verwijten ze het OM ondeugdelijk onderzoek te hebben gedaan naar de praktijk van de zorgverlening, waarin instellingen kunnen ‘schuiven’ met zorgfuncties. Zo worden onder meer kosten voor langdurig verblijf van cliënten met goedkeuring van toezichthoudende zorgkantoren deels betaald uit pgb’s, terwijl dit volgens de letter van de wet niet mag.
Vanaf de publieke tribune, waar tientallen medewerkers van de instellingen de uitspraak bijwoonden, steeg gejuich op. Bij de aangeklaagde medewerkers biggelden de tranen over de wangen. Tegen vier van hen had het OM begin juni celstraffen van vijftien tot dertig maanden plus beroepsverboden voor vijf jaar geëist. De drie anderen hingen lichtere straffen boven het hoofd. Of het OM beroep aantekent tegen de uitspraak, is nog niet bekend.
Het proces draaide om de christelijke zorginstellingen stichting Pastoraal Centrum Saron, stichting In het Zadel (beide Twente) en Stichting ’t Zout (Katwijk).