Gemengde reacties op plan Van der Hoeven
Het voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs om het toekennen van extra geld aan basisscholen niet te baseren op het aantal allochtone en autochtone leerlingen is met gemengde reacties ontvangen.
De grote steden menen dat het voorstel nadelig uitpakt voor de zwarte scholen. De plattelandsprovincies hopen met het geld de leerachterstand weg te kunnen werken.
Minister Van der Hoeven wil af van de bevoorrechting van de scholen met veel allochtone leerlingen. Volgens de zogeheten gewichtenregeling krijgen die zwarte scholen bijna twee keer zo veel geld als een gemiddelde autochtone school. De wijziging, die morgen in het kabinet wordt besproken, komt ten goede aan de scholen met veel autochtone achterstandsleerlingen.
De onderwijswethouders van Amsterdam en Rotterdam vinden dat het plan nadelig uitpakt voor zwarte scholen. In Amsterdam is ongeveer tweederde van de scholen zwart. Wethouder Aboutaleb denkt dat met het voorstel veel leerkrachten van de zwarte scholen verdwijnen.
Ook de Rotterdamse onderwijswethouder Van der Tak verwacht dat zwarte scholen in de grote steden er door de nieuwe regeling op achteruit gaan. Hij vindt dat witte scholen die in achterstandswijken weigeren allochtone leerlingen te plaatsen, zouden moeten worden gekort. Hij is het er wel mee eens dat het onderscheid tussen zwarte en witte basisscholen vervalt bij het toekennen van extra geld voor achterstandsleerlingen.
Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling, denkt dat het plan nadeling uitpakt voor allochtone leerlingen. In het idee geen onderscheid meer te maken tussen witte en zwarte scholen kan Forum zich goed vinden, maar dat meer scholen voor hetzelfde bedrag in aanmerking komen is onacceptabel.
In de provincie Zeeland valt het plan in goede aarde. E. Eshuis, projectleider van het Zeeuwse onderwijsproject Kansen aan Zee, zegt al jaren te pleiten voor extra aandacht voor de groep autochtone achterstandskinderen. Een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau wees eind vorig jaar uit dat ook op veel witte scholen in het noorden van het land en Zeeland leerlingen zitten die niet goed mee kunnen komen. Zij kwamen vaak niet in aanmerking voor extra geld omdat dat vooral naar zwarte scholen ging.
De Onderwijsbond CNV ziet de plannen van Van der Hoeven net zoals de grote steden als een verkapte bezuiniging. De bond vindt het wel een goede zaak dat de afkomst van een leerling niet meer meetelt.
Het nieuwe voorstel van Van der Hoeven staat los van een eerdere bezuiniging van 100 miljoen euro op geld dat de gemeenten krijgen voor het bestrijden van achterstanden in het onderwijs. Amsterdam loopt hierdoor circa 10 miljoen euro mis. De Rotterdamse wethouder pleit ervoor dat de miljoenenbezuiniging wordt gehalveerd.