Economie

Justitie pakt topman failliete Enron aan

Na ruim tweeënhalf jaar van onderzoek hebben justitie en de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) woensdag Kenneth Lay, voormalig topman van Enron, in staat van beschuldiging gesteld in verband met de ondergang van het energieconcern.

Van onze correspondent
8 July 2004 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

De inhoud van de aanklacht is niet openbaar gemaakt. Lay meldde zich donderdag bij de FBI in Houston (Texas) en zal later worden voorgeleid. „Ik zal mij bij de FBI melden, maar ik heb niets verkeerds gedaan en de aanklacht is niet terecht”, aldus Lay gisteren. Vorige week verklaarde hij tegenover The New York Times dat hij wel de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de ondergang van Enron, maar de oorzaak voor de miljardenschuld en de wantoestanden schuift hij af op ondergeschikten zoals financieel directeur Andrew Fastow. Deze topman wordt ervan beschuldigd miljoenen dollars buiten de boeken te hebben gehouden en op zijn eigen bankrekening te hebben gezet. In ruil voor strafvermindering heeft hij het intussen op een akkoordje gegooid met justitie.

Fastows informatie heeft al geleid tot aanklachten tegen Lay’s vroegere plaatsvervanger Jeff Skilling. Nu is het de beurt aan Lay, die onder meer zal moeten uitleggen waarom hij in het najaar van 2001 tegenover de buitenwacht een positief beeld van Enron schetste, terwijl hij zelf voor 200 miljoen dollar (163 miljoen euro) aan aandelen verkocht. Volgens ingewijden wordt Lay onder andere beschuldigd van handel in aandelen met voorkennis, fraude en liegen tegenover justitie, hetgeen neerkomt op ondermijning van de rechtsgang.

Kenneth Lay -dik bevriend met president Bush- bouwde Enron uit van regionaal energiebedrijf tot landelijke energiegigant. Toen het slechter ging camoufleerde het concern de verliezen door die onder te brengen bij dochterbedrijven die zogenaamd onafhankelijk waren. In werkelijkheid zat het bedrijf met een miljardenschuld opgezadeld en was de winst opgeblazen. Eind 2001 bleek het tij niet meer te keren en in december vroeg Enron uitstel van betaling aan. Beleggers verloren miljarden dollars en tienduizenden Enron-werknemers verloren hun baan en zagen hun pensioentegoeden in rook opgaan.

De miljardenfraude bij Enron opende een rij van bedrijfsschandalen bij onder meer WorldCom, Tyco, GlobalCrossing en HealthSouth. Ook Arthur Andersen struikelde over Enron, nadat bekend werd dat dit accountantskantoor documenten had vernietigd terwijl de SEC en justitie een onderzoek instelden naar de omvang van de fraude bij Enron.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer