Energiedrank schaadt gezondheid puber
Zo’n 19.000 jongeren in Nederland drinken zo veel energiedrankjes dat hun gezondheid gevaar loopt. Ze krijgen last van hartritmestoornissen en soms zelfs epileptische aanvallen. Dat bleek vrijdag uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).
Wie bij de supermarkt in de rij voor de kassa staat, ziet regelmatig een puber een paar blikjes energiedrank op de lopende band zetten. Red Bull, of de goedkopere varianten Monster en Bullit. De pepdrankjes –vooral populair onder jongeren– ruiken sterk en smaken mierzoet. Ze werken verslavend, omdat ze bomvol cafeïne zitten. Op zich kan een blikje niet veel kwaad. „Al is het spul niet goed voor je, vanwege de aanwezigheid van suiker, cafeïne en andere actieve stoffen als taurine”, zegt Arienne de Jong, hoofd voeding & gezondheid bij het RIVM, in het AD. „Voordat er gezondheidsklachten ontstaan, moet je echt veel drinken. En dat doen sommige jongeren.”
Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat zo’n 2 procent van de jongeren tussen de 13 en de 18 jaar, naar schatting 19.000 jongeren, regelmatig te veel energiedrank drinkt. Soms wel drie blikken van 750 ml per dag of meer. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van een oproep van kinderartsen eerder dit jaar. Zij zien behalve rusteloosheid en hartritmestoornissen steeds meer andere klachten die te wijten zijn aan de drankjes. Zo belandde een meisje van 12 jaar met epileptische aanvallen in het ziekenhuis.
Voorraad in kluis
Op het Wartburg College, locatie Rotterdam de Swaef, zijn energiedrankjes strikt verboden. „Vorig jaar hadden we nog wel een soort pepdrankje in de automaten, maar deze zijn al een tijd weggehaald”, zegt J. J. Nieveen van de administratieafdeling van de school. Als leerlingen met een blikje rondlopen, wordt het afgepakt. „Al blijven ze het proberen. Daar zijn het leerlingen voor.”
De school gooit de blikjes weg. „We drinken het niet zelf op.” Nieveen heeft uit nieuwsgierigheid één keer een slok genomen. „Maar het smaakte mierzoet. Niet mijn ding.”
Ook op de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen geldt een strikt verbod. „Als we blikjes spotten, nemen we ze in beslag. Al moet ik erbij zeggen dat we natuurlijk niet alles zien”, zegt C. M. van Eckeveld, locatiemanager van de school. Laatst deed hij nog een toevallige vondst: een leerling had een tray met twaalf blikjes in zijn kluis. „Die heb ik meteen bij mij op de kast gezet. Als leerlingen in mijn kantoor kwamen, keken ze wel even raar op van die voorraad energiedrank. Het werkte als een goede waarschuwing.” Inmiddels zijn de blikjes terug bij de rechtmatige eigenaar. „Na de diploma-uitreiking heb ik ze teruggegeven.”
Supermarktverbod
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil het gebruik van de drankjes verder terugdringen. Zo moet het Voedingscentrum kijken hoe het bestaande advies over energiedrankjes beter onder de aandacht kan worden gebracht. Dit advies is: voor kinderen onder de 13 jaar helemaal geen energiedrank. Boven die leeftijd geldt: liever niet, en anders maximaal één blikje per dag. „Het is belangrijk om te voorkomen dat de jongeren slaapproblemen krijgen, hartkloppingen of erger”, zegt Blokhuis. „Sowieso passen energiedrankjes niet binnen een gezond voedingspatroon.”
Supermarktketens ALDI en Lidl verkopen na de zomer geen energiedrankjes meer aan kinderen onder de veertien, zo meldden ze deze week. De staatssecretaris: „Ik ben blij met dit bericht. Dit beschouw ik als een goed initiatief om het advies van het Voedingscentrum kracht bij te zetten.”