Robot gaat strijd aan met overvloed aan beeldschermen
Een schrijfrobot die de meest complexe muurtekeningen maakt en deze ook weer eenvoudig kan wissen. Het is een ware hit op de crowdfundingsite Kickstarter. Binnen twee uur hadden de bedenkers het benodigde bedrag binnen. „We gaan de strijd aan met de overvloed aan beeldschermen om ons heen.” Eind dit jaar verwachten ze het product op de markt te kunnen brengen.
Het brein achter de schrijfrobot is de Italiaan Carlo Ratti, hoogleraar aan het Amerikaanse MIT, een van de meest vooraanstaande technische universiteiten ter wereld. „We worden overspoeld met informatie en zitten dagelijks veel te lang achter één of andere vorm van een digitaal scherm. Dit is een mooi alternatief.”
De tekeningen die de Scribit maakt, zijn vrijwel net zo dynamisch als veel informatie op een beeldscherm, vindt Ratti. „Een restaurant kan de Scribit gebruiken om zijn dagmenu op de muur te schrijven, thuis kun je de robot elke ochtend het weerbericht of het laatste nieuws op je wand laten tekenen of als je een fan bent van Van Gogh laat je je elke dag verrassen door een ander schilderij op de muur.”
Lichtgewicht
De Scribit is een ronde, aluminium schijf van bijna 18 centimeter in doorsnede en 8 centimeter hoog, die aan twee dunne, lichtgewicht draden tegen een verticale muur hangt. In het midden van de schijf zitten vier gaten waar stiften in gestoken kunnen worden. Aan weerszijden van de robot bevinden zich twee wielen waarmee hij zich aan de twee draden kan optrekken of laten zakken.
Door middel van een app kan de gebruiker via de een wifiverbinding tekeningen uploaden naar de Scribit en kan de robot aan het werk. „Hoe lang hij bezig is, hangt af van de complexiteit van de tekening”, zo schrijven de bedenkers op hun website. „De omtrek van een portret van zo’n 2 meter hoog duurt ongeveer vijf minuten. Maar wil je op hetzelfde oppervlak zes regels tekst schrijven, dan kan de robot maar zo 25 minuten bezig zijn. Het maximale tekenoppervlak is 2,5 bij 2,5 meter.”
Spijkers
Dat de tekeningen ook weer eenvoudig gewist kunnen worden, is volgens Ratti uniek. „Aan de achterkant zit een rond dopje dat verhit kan worden tot 65 graden Celsius. Als deze over de lijnen gaat, verdampt de inkt.”
Het installeren van de Scribit is niet meer dan 5 minuten werk, aldus Ratti. „Je slaat twee spijkers in de muur, stopt de stekker in het stopcontact en je kunt de Scribit ophangen. Vervolgens is hij direct klaar voor gebruik.”
Pleisterwerk
Ratti verwacht het product eind dit jaar op de markt te kunnen brengen voor pakweg 300 euro. Geïnteresseerden zijn volgens hem zowel professionals als particulieren. „Het is gewoon een leuk product. Met de Scribit kun je van elke verticaal oppervlak om je heen iets dynamisch maken. Of het nu standaard pleisterwerk is, glas of een whiteboard.”