Proef met verschuiving zondagstoeslag
Werknemers in de kleding-, sport- en lifestylebranche kunnen de toeslag voor werken op zon- en feestdagen in de toekomst mogelijk verschuiven naar een doordeweekse dag. Een proef moet uitwijzen of zo’n wijziging voordelen biedt.
Werkgevers en vakorganisaties die participeren in de nieuwe cao Retail non-food, die voor 170.000 werknemers geldt, hebben dat met elkaar afgesproken. Tijdens de looptijd van de cao, tot 1 januari 2021, blijft het huidige toeslagensysteem ongewijzigd, liet CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda vrijdag desgevraagd weten. De proef heeft volgens haar geen gevolgen voor het wettelijk recht van werknemers om zondagswerk te weigeren.
Bedrijven die aan de proef mee willen doen, kunnen zich melden bij brancheorganisatie InRetail. Twerda weet van twee bedrijven die inmiddels belangstelling hebben getoond, een HEMA-vestiging en een kledingwinkel. Details van de ‘pilot’ moeten nog worden uitgewerkt. „We denken in eerste instantie aan het omruilen met een feestdag. Denk aan moslims die liever op het Suikerfeest vrij hebben dan op Tweede Paasdag.”
Medewerkers hebben volgens de cao, waarover deze week een akkoord werd bereikt, op zon- en feestdagen recht op een toeslag. Maar sommige werknemers zijn liever op een andere dag vrij. „Bijvoorbeeld op woensdag omdat dat in je gezinssituatie beter uitkomt”, geeft Twerda als voorbeeld.
De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) zat sinds 2014 niet meer bij InRetail aan de cao-tafel. Dat gaat bij de volgende onderhandelingsronde veranderen. „Wij praten liever weer mee, dan kunnen we ook weer invloed uitoefenen”, zegt RMU-onderhandelaar Jan Schreuders.
In 2014 was de door InRetail gewenste verlaging van de zondagstoeslag breekpunt voor de RMU. Hoewel de RMU tegen werken op zondag is, vreesde zij dat verlaging van de toeslag kan leiden tot gemorrel aan het wettelijk recht om zondagswerk te weigeren.