Verzet tegen bouw bij kerk Voorthuizen blijft
Een actiecomité van omwonenden blijft zich verzetten tegen nieuwbouw bij de hervormde Dorpskerk in Voorthuizen. „Het groen om de kerk sneuvelt voor 60 procent als de plannen doorgaan.”
Het protest richt zich tegen een nieuw te bouwen seniorencomplex van hooguit drie verdiepingen nabij de Dorpskerk, bij kerkelijk centrum ’t Kerkheem. Verder zouden er twee halfvrijstaande woningen en een pastorie moeten komen. Van de 18e-eeuwse pastorietuin moet een nieuw wandelpark gemaakt worden. Alleen monumentale bomen, vooral eiken, blijven behouden.
Een internetpetitie om het groen in de dorpskern te redden, leverde tot nu toe 400 adhesiebetuigingen op. Daarnaast verzamelde het comité Behoud Pastoriebos Voorthuizen 300 handtekeningen bij supermarkten in het dorp. „Op naar de 1000 handtekeningen”, zegt woordvoerder Bas van Helden.
Nieuwsbrief
„Een complex op deze historische plek is een verlies voor het aanzien van Voorthuizen”, schrijft het comité in zijn laatste nieuwsbrief. Daarin beticht het de kerkrentmeesters en de projectontwikkelaar van een onjuiste voorstelling van zaken en kondigt het aan dat de strijd tegen de plannen wordt voortgezet. Een gesprek met de gemeente Barneveld maakte het comité deze maand duidelijk dat alles nog lang niet vastligt.
Vijf jaar geleden overlegden de kerkrentmeesters en de projectontwikkelaar al met de gemeente over een zorgcentrum. Het plan was destijds om die in de voormalige, inmiddels verkochte pastorie te situeren. „Ze kregen toen toestemming om te onderzoeken of zo’n centrum haalbaar was”, bevestigt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel.
Te grote broek
De plannen van toen waren gebaseerd op de Algemene wet bijzondere ziektekosten die destijds van kracht was. Ontwikkelingen in de zorgsector maakten het noodzakelijk om het plan aan te passen, helemaal toen zorgorganisatie Neboplus zich terugtrok omdat er minder zorg nodig zou zijn dan was aangenomen. Volgens Rebel is er daarom sprake van een nieuwe situatie. „Het huidige plan wijkt af van dat uit 2013. Dat moet dus opnieuw door de gemeente beoordeeld worden.”
Het actiecomité Behoud Pastoriebos Voorthuizen vindt dat de plannenmakers een te grote broek aantrekken. „Het pastoriebos is voor driekwart eigendom van de gemeente Barneveld. De projectontwikkelaar belooft dingen op grond die niet van hem is. Zijn plannen en tekeningen hebben daarom geen enkele waarde.”
De voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente wil geen reactie geven omdat hij de nieuwsbrief nog niet heeft gelezen. Ontwikkelaar Gijsbert Jansen van IMIX Projecten onthoudt zich eveneens van commentaar. „Het plan is nog volop in ontwikkeling. Het comité pakt een stukje informatie en roept daar vervolgens van alles over wat niet klopt. Ik voel me niet verplicht om bij elke kreet gelijk te reageren, ik kijk er niet meer naar.”
Achterstallig onderhoud
De projectontwikkelaar is de inspraak op het plan aan het verwerken die hij begin mei tijdens een informatieavond met het comité meekreeg. „Dat moet met de kerkrentmeesters en de gemeente worden afgestemd. Ik ga niet elk tussenstapje met iedereen delen, want ik weet niet of het de dag erna nog geldt.”
Over het pastoriebos zegt Jansen: „De eigendomsverhoudingen zijn bekend. Omdat er behoorlijk achterstallig onderhoud is, nemen we het hele gebied mee. Daar heeft de gemeente ook om gevraagd. We kiezen voor kwalitatieve ingrepen. Als we groen weghalen, doen we dat bijvoorbeeld om een belangrijke oude eik te redden.” Jansen kan niet zeggen wanneer het definitieve plan er ligt. „We zijn extreem zorgvuldig bezig met het proces. Dat heeft tijd nodig.”