Kerry kiest Edwards als running mate
Democratisch presidentskandidaat senator John Kerry heeft zijn collega John Edwards gevraagd als vice-presidentskandidaat oftewel als zijn running mate voor de komende verkiezingsstrijd. Edwards zei dinsdag dat hij „vereerd” was door het verzoek, dat hij met graagte aanvaardde.
Kerry maakte zijn keus dinsdag bekend in Pittsburgh (Pennsylvania). Hij noemde Edwards „een strijder voor de doorsnee Amerikaan.” De 51-jarige Edwards was een van Kerry’s rivalen tijdens de Democratische voorverkiezingen, waarin hij slechts één staat wist te veroveren. Hij hamerde in zijn toespraken op het bestaan van twee Amerika’s, een Amerika voor de rijken en een Amerika voor degenen die moeten worstelen om het hoofd boven water te houden.
John Edwards is de zoon van een fabrieksarbeider. Zijn moeder werkte als serveerster in een hamburgertent. Hij was de eerste van zijn familie die naar de middelbare school ging en later ging studeren. Hij werd geboren in de staat South Carolina, maar verhuisde later naar North Carolina, waar hij als advocaat miljoenen verdiende. Desondanks presenteert Edwards zich als de gewone jongen uit het volk die het voor de kleine man opneemt. „Dat is een mooie aanvulling op Kerry’s imago van een rijk kind dat alle kansen heeft gehad die de welgestelde klasse kan bieden”, aldus oud-vice-president Walter Mondale dinsdag.
De keuze voor Edwards is duidelijk een pragmatische van Kerry. Het is geen geheim dat beiden tijdens de voorverkiezingen niet erg lovend over elkaar waren. Tijdens hun gezamenlijke jaren in de Senaat raakten zij ook niet bevriend. Veel Democratische kiezers zeiden bij de voorverkiezingen dat zij eigenlijk Edwards de voorkeur gaven, maar op Kerry hadden gestemd omdat die volgens hen een betere kans maakte om de Republikeinse president George Bush uit het Witte Huis te verjagen. Sommige analisten vragen zich nu af of Kerry geen risico neemt met een potentiële vice-president die misschien populairder wordt dan hijzelf.
James Carville, voormalig campagnemedewerker van John Edwards, is daar niet bang voor. „Integendeel, ik denk dat de keuze voor Edwards duidelijk maakt dat Kerry genoeg zelfvertrouwen heeft om een sterke partner naast zich te kunnen hebben. Kiezers zijn niet blind, die zien dat”, aldus Carville. De Democratische campagnestrategen hopen dat Edwards, die North Carolina vertegenwoordigt in de Senaat, hen helpt andere zuidelijke staten te veroveren. Verder hopen zij dat de spontaan reagerende Edwards wat meer leven brengt in de tot nu toe saaie campagne van John Kerry.
Vice-president Dick Cheney feliciteerde Edwards telefonisch en zei een „spiritueel debat” te verwachten met zijn toekomstige rivaal. Ook president Bush was positief over Edwards keuze. Maar daar bleven de politieke beleefdheden bij. Nauwelijks was Kerry’s keuze voor Edwards bekend, of de Republikeinen kritiseerden Edwards’ „liberale” (lees: linkse) stemgedrag in de Senaat. Bovendien benadrukten zij zijn onervarenheid op politiek gebied. „Vergeleken met Cheney heeft Edwards inderdaad minder politieke ervaring, maar met vijf jaar ervaring in de Senaat, waar hij onder meer lid is van de commissie inlichtingen, heeft hij meer ervaring dan president Bush toen die in 2001 aantrad”, aldus Carville. De Republikeinen zijn van plan Edwards de komende weken af te schilderen als Kerry’s tweede keus. Enkele weken geleden werd namelijk bekend dat Kerry de Republikeinse senator John McCain de positie van running mate had aangeboden. McCain, die bij de Republikeinse voorverkiezingen van 2000 van Bush verloor, weigerde echter. Om Kerry in verlegenheid te brengen, zenden de Republikeinen nu tv-spots uit waarin McCain campagne voert voor president Bush.