Omstreden migrantenboot Lifeline meert aan in Malta
Nederland is een van de acht Europese landen die hebben toegezegd migranten op te nemen van het schip de Lifeline, van de Duitse organisatie Mission-Lifeline.
Dat heeft de Maltese premier Jospeh Muscat woensdag op een persconferentie gezegd. Hij zei niet hoeveel migranten van de boot naar elk land gaan. Nederland heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Muscat.
De omstreden boot van de Duitse organisatie Mission-Lifeline is woensdag de haven van het Maltese Valletta binnengelopen. De bemanning had eerder woensdag toestemming gekregen om in Malta aan te meren.
Bij aankomst in Valletta brachten hulpdiensten drie baby’s en een andere opvarende direct naar het ziekenhuis.
Het schip heeft zes dagen in de Middellandse Zee gelegen in de hoop een Italiaanse of Maltese haven te mogen binnenvaren. Aan boord zijn zeventien Duitse bemanningsleden en circa 230 voor de kust van Libië opgepikte migranten die voor een groot deel zeeziek zijn geworden door de slechte weersomstandigheden.
De landen die hebben toegezegd een deel van de opvarenden als asielzoekers op te nemen, zijn naast Malta zelf België, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland en Portugal. Hier zijn zondag al afspraken over gemaakt in de marge van de informele ‘asieltop’ die in Brussel werd gehouden.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, is bereid migranten op te nemen van de Lifeline, maar dan moet dat schip wel aan de ketting gelegd. Hij zei dit woensdag tijdens overleg in de Bondsdag. De Beierse christendemocraat Seehofer is in de Duitse politiek in een conflict geraakt met bondskanselier Merkel over het beleid jegens migranten dat hij te laks vindt.
De Lifeline is omstreden, omdat de boot volgens de nieuwe Italiaanse regering geen reddingsvaartuig is. Het zou voor mensensmokkel zijn ingeschakeld.