VS komen „binnenkort” met vredesplan Midden-Oosten
De Verenigde Staten zullen binnenkort een vredesplan voor het Midden-Oosten presenteren, ook zonder steun van de Palestijnse president Mahmud Abbas. De Amerikanen blijven echter bereid om te praten met de Palestijnse leider.
Dat zei Jared Kushner, de adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, zondag in een interview met de Palestijnse krant Al-Quds. Kushner en de Amerikaanse Midden-Oostengezant Jason Greenblatt sloten afgelopen weekend een vijfdaagse tour in het Midden-Oosten af. Het duo voerde overleg met leiders in Arabische landen en in Israël over een Amerikaans vredesinitiatief.
In 2014 braken de Israëliërs en de Palestijnen het overleg af dat onder leiding van de Amerikaanse regering-Obama werd gevoerd. Trump heeft aangeven dat het onder zijn bewind wel moet gaan lukken, en „de deal van de eeuw” in het vooruitzicht gesteld. Kushner en Greenblatt kregen de taak om die op te stellen.
Het besluit van Trump in december om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, deed de Palestijnen echter de handdoek in de ring gooien. De Palestijnse leiders lieten weten Kushner en Greenblatt niet meer te willen ontvangen.
Kushner liet zondag weten dat zijn plan bijna klaar is. Over de details ervan liet hij zich echter niet uit, maar hij beloofde in Al-Quds dat het de economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden ten goede zal komen. De Israëlische krant Ha’aretz wist te melden dat het plan een vrijhandelszone beoogt tussen Gaza en El-Arish in de Sinaï, met vijf grote industriële projecten. Gaza blijft onder controle van Hamas en zal mogelijk van de Westelijke Jordaanoever worden afgescheiden.
Het Palestijnse leiderschap toonde zich weinig ingenomen met het interview met Kushner. De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zei in een reactie dat het interview laat zien dat de VS weigeren om over de kernzaken –de Palestijnse rechten of een Palestijnse staat– te praten.
Erekat noemde het interview een poging „om een plan te promoten dat Israëls koloniale controle over het Palestijnse volk versterkt.” Daarnaast hekelde hij het financiële gewin dat Kushner in het vooruitzicht stelde. Het plan wil het Palestijnse volk volgens hem doen geloven „dat geld kan dienen als compensatie voor onze onvervreemdbare rechten. Duidelijk en simpel: Palestina en Palestijnse rechten zijn niet te koop.”
Erekat zei ook dat Palestijnen al van de Israëlische regering hadden begrepen dat er een betere economische situatie kan ontstaan „door de politieke rechten van het volk van Palestina te verpulveren.” De voorwaarden van het Palestijnse volk voor een oplossing zijn volgens Erekat geen geheim: „de oprichting van een soevereine en onafhankelijke staat Palestina langs de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.”