Afwijzende reacties op voorstellen VNO-NCW
De voorstellen van VNO-NCW om Nederland concurrerender te maken zijn „niet van deze tijd.” Dat zeggen de bonden in een reactie op de nota ”Nederland moet actiever”.
De werkgeversorganisatie presenteerde maandag vijftig aanbevelingen om meer Nederlanders aan het werk te zetten. Werknemers moeten bovendien langere werkweken maken tegen hetzelfde loon. Voorzitter L. de Waal van de FNV noemt de nota van VNO-NCW een „rituele dans.” Het is volgens hem altijd de wens van „elke werkgever om iedere werknemer langer te laten werken tegen minder loon.”
RMU-directeur P. Schalk zei vanochtend „echt niet” te kunnen begrijpen dat VNO-NCW met droge ogen voorstelt om werknemers voor niets extra te laten werken. „Een arbeider is zijn loon waardig, daar moet dus gewoon salaris tegenover staan.” Op die voorwaarde is een veertigurige werkweek voor de RMU bespreekbaar.
CNV-bestuurder R. van Splunder vindt sommige aanbevelingen „asociaal en egoïstisch”, omdat de werkgevers zelf niets zouden willen doen en omdat zij de WW-uitkering versoberen en het minimumloon verlagen. MKB-Nederland noemt de plannen „erg bekend.” De versobering van het minimumloon spreekt MKB juist wel aan. „Wij lopen er ook tegenaan dat mensen te duur worden.”
Volgens VNO-NCW is het dringend noodzakelijk dat de concurrentiepositie van Nederland verbetert. De loonkosten zijn te hoog, Nederlanders werken niet lang genoeg, de productiviteit blijft achter en door de vergrijzing en de ontgroening groeit het aantal mensen op de arbeidsmarkt niet of nauwelijks meer. Werknemers moeten weer veertig uur per week gaan werken, stelt VNO-NCW.
VNO-NCW wil onder andere beide partners aan werk zetten, zodat niet langer één partner het hele loon van het gezin verdient. De RMU ziet hier weer de geest van paars in. „Door allerlei wettelijke regelingen worden beide partners gedwongen de arbeidsmarkt op te gaan. Het traditionele kostwinnersmodel krijgt het hierdoor nog lastiger.”
Dit onderdeel kan vooralsnog ook niet op steun in de Tweede Kamer rekenen. De VVD zou het alleen willen doorvoeren bij een algehele wijziging van het belastingstelsel. De PvdA voelt er niets voor. Zij is er wel voorstander van dat het belastingstelsel meer gericht wordt op mensen die werken combineren met het opvoeden van kinderen. Ook het CDA wijst het plan af. Het staat haaks op de uitgangspunten van de partij over gezinsbeleid.
De RMU waarschuwt echter om niet alle VNO-NCW-ideeën in één keer af te schrijven.