Sprankje hoop voor leerlingen VMBO Maastricht
De 354 leerlingen van het VMBO Maastricht die vorige week te horen kregen dat hun eindexamens ongeldig waren verklaard, mogen hopen dat ze toch nog geslaagd zijn. Er is een kans dat cijfers die ze bij het centraal examen hebben gehaald, blijven staan. Dat moet wel per leerling worden bekeken, zei minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) maandag, „het zal maatwerk moeten worden”.
De scholieren horen mogelijk woensdag wat ze moeten doen om alsnog voor een diploma in aanmerking te komen. Dan heeft het VMBO Maastricht waarschijnlijk meer zicht op de dossiers van de leerlingen. „Er komt per leerling een plan van aanpak”, aldus de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), waar VMBO Maastricht onder valt.
Tientallen leerlingen van het Porta Mosana, een van de twee getroffen scholen, waren maandag samengekomen voor een protest. Ze zijn blij en opgelucht, maar ook boos op het schoolbestuur. Senna (17) vertelt dat ze twee derde van het schooljaar geen Engels heeft gehad. „Vorig jaar zelfs bijna geen Nederlands en biologie.” Volgens haar vielen docenten uit en werd er geen vervanging geregeld. De zestienjarige Niels bevestigt haar verhaal. „Ik heb een half jaar lang geen Nederlands en geen Engels gehad.” Latitia (15) zegt: „Deze school moet dicht!”
De ouders van de leerlingen dreigen met een rechtszaak tegen VMBO Maastricht en LVO. Ze stellen de organisaties aansprakelijk voor de gemaakte kosten van vakanties die moeten worden geannuleerd, bijbaantjes die moeten worden afgezegd, vertragingsschade en de kosten voor de aanschaf van spullen voor een vervolgstudie.
Vanwege de problemen bij VMBO Maastricht gaat de vereniging van middelbare scholen, de VO-Raad, kijken naar de kwaliteit van schoolexamens. De raad roept scholen op om kritisch te kijken naar hoe zij de examens hebben georganiseerd.