Iedereen faalde in Fipronil-eierschandaal
Verpletterende kritiek van de commissie die onderzoek deed naar het fipronil-eierschandaal vorig jaar: alle hoofdrolspelers faalden. De veiligheid van voedsel had voorop moeten staan, maar dat was niet het geval
Niet alleen de eiersector zelf maar ook de overheid heeft voedselveiligheid niet hoog genoeg in het vaandel staan, aldus de commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager. Het toenmalige kabinet heeft de Tweede Kamer niet goed over de crisis geïnformeerd. Ook toezichthouder NVWA deed zijn werk niet goed. De commissie maant tot actie.
Honderden pluimveebedrijven moesten vorig jaar tijdelijk op slot nadat het bestrijdingsmiddel fipronil was aangetroffen in eieren. Het gif was daar terechtgekomen doordat het bedrijf Chickfriend het had gebruikt om bloedluis bij kippen tegen te gaan. De schade liep in de miljoenen.
Volgens de commissie hadden bij kippenboeren „alarmbellen moeten gaan rinkelen” toen zich opeens een „wondermiddel” tegen die parasiet aandiende. Het duurde vervolgens te lang voordat duidelijk werd of de volksgezondheid in het geding was: „Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid.”
De sector zegt dat de „niet milde” boodschap van de commissie is binnengekomen. Ook het kabinet zegt zich de harde conclusies aan te trekken. De betrokken ministers Bruno Bruins (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Voedselkwaliteit) erkennen dat zij wat de veiligheid van voedsel betreft, de touwtjes strakker moeten aantrekken. Zij gaan niet in op de kritiek dat de Kamer onvoldoende op de hoogte is gebracht.