Commissie presenteert rapport friponil-affaire
Met een vertraging van een half jaar presenteert de commissie-Sorgdrager maandag haar rapport over de fipronilaffaire. De aanwezigheid van het giftige fipronil in Nederlandse eieren leidde vorig jaar tot de sluiting van honderden pluimveebedrijven. Oud-minister Winnie Sorgdrager kreeg de opdracht een onderzoek in te stellen.
22 juli 2017: De NVWA bevestigt onderzoek naar het gebruik van het verboden middel fipronil in de pluimveesector. De NVWA vond het middel in vier pluimveebedrijven.
31 juli: De NVWA blokkeert uit voorzorg tientallen bedrijven omdat fipronil mogelijk in de eieren zit. Ook publiceert de toezichthouder een lijst met codes op eieren die een te hoog gehalte fipronil bevatten.
1 augustus: Gedupeerde pluimveebedrijven stellen dat het bedrijf Chickfriend uit Barneveld verantwoordelijk is voor de besmetting. Ze hadden Chickfriend ingehuurd om bloedluis te bestrijden. De vermoedelijke bron van de besmetting zou de Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen Poultry-Vision zijn, dat het antiluizenmiddel zou hebben verkocht aan Chickfriend.
3 augustus: Het eierschandaal breidt zich verder uit. Miljoenen eieren in Nederland en België worden vernietigd. Supermarkten halen uit voorzorg mogelijk besmette eieren uit de schappen. In steeds meer Europese landen wordt fipronil in eieren of eierproducten gevonden.
10 augustus: De twee eigenaren van Chickfriend worden gearresteerd op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid.
14 augustus: De supermarkten verkopen weer volop eieren. De branche schat de schade op enkele „tientallen” miljoenen.
23 augustus: Oud-minister Winnie Sorgdrager gaat het onderzoek leiden naar de gang van zaken rondom het gifei. Het onderzoek moet ophelderen hoe de crisis heeft kunnen ontstaan en hoe schandalen als deze voortaan voorkomen kunnen worden.
11 oktober: De twee bestuurders van Chickfriend komen vrij in afwachting van hun proces.
20 oktober: De besmetting met fipronil heeft in Nederland voor 65 tot 75 miljoen euro schade veroorzaakt, blijkt uit onderzoek in opdracht van ministerie van Economische Zaken.
3 april 2018: De NVWA was organisatorisch niet voorbereid op de eiercrisis. De dienst greep te laat in, waardoor de crisis groter is geworden dan nodig was, staat in een evaluatierapport van het Meldpunt Fipronil.
22 mei: Tien eierbedrijven zijn nog steeds geblokkeerd omdat ze fipronil hebben gebruikt om stallen schoon te maken. De bedrijven zitten al sinds de zomer van 2017 op slot.
8 juni: In Nederlandse eieren zijn opnieuw sporen gevonden van de omstreden insecticide fipronil. Dat maakt de dienst voedselveiligheid en consumentenbescherming van de Duitse deelstaat Nedersaksen bekend.